14+ tips om reclame te maken voor jouw restaurant, frituur of horecazaak

Fastservice Ondernemen

Wil je nieuwe gasten aantrekken? Dan moet je zaak opvallen. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel delen we meer dan 14 concrete tips om reclame te maken voor je horecazaak, frituur of take-away concept.

Zo maak je reclame voor je restaurant I Tips & acties voor horeca & frituur

Nieuwe gasten bereiken blijft een grote uitdaging

Je interieur staat op punt, je menukaart is zorgvuldig uitgedacht en je personeel is helemaal klaar om nieuwe gasten te verwelkomen. Alleen, hoe zorg je ervoor dat al die potentiële gasten dat weten? Hoe val je op tussen al die andere restaurants, horecazaken en frituren?

Het is belangrijker dan ooit dat je er met jouw zaak tussenuit springt. Veel frituristen en horeca-ondernemers worstelen daarmee. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om reclame te maken. En iedereen beweert dé sleutel tot succes gevonden te hebben. Niet verwonderlijk dus, dat je niet altijd weet waar je moet starten.

“Er zijn ontzettend veel manieren om reclame te maken. Niet verwonderlijk dat je niet altijd weet waar je moet starten.”

Met de marketing tips uit dit artikel zit je alvast op de goede weg. We hebben elke tip zorgvuldig geselecteerd zodat ze makkelijk toe te passen zijn, mét effect. Deze tips helpen jou om meer mensen te bereiken en je verhaal naar buiten te brengen. Zo heb je altijd iets te vertellen en trek je extra gasten aan, of laat je gasten vaker terugkomen. 

14 tips om reclame te maken voor je horecazaak of frituur

Tip 1: Maak je zaak zichtbaar op zoekmachines

Locatie is cruciaal in de horeca. Zit je vlakbij een toeristische trekpleister, gezellig plein of drukke plaats, dan komen er spontaan meer mensen over de vloer. Dat principe geldt ook online.

Eén van de drukste plaatsen op het internet is Google. Hebben mensen een vraag, zoeken ze naar informatie of willen ze de weg weten? Dan gebruiken ze de populairste zoekmachine ter wereld. Investeer dus in je zichtbaarheid op Google om meer mensen naar je zaak te lokken. Dat doe je door een gratis bedrijfsprofiel aan te maken via Google My Business.

Google gebruikt alle informatie van dit bedrijfsprofiel om zoekresultaten aan potentiële gasten te tonen. Zoekt er iemand naar “Restaurant + jouw stad/dorp”? Kijkt iemand op Google Maps voor een leuke adresjes in de buurt? Met een volledig bedrijfsprofiel krijgen ze jouw zaak wellicht te zien.

Afbeelding
Social Media & Google Reviews I Reclame tips voor restaurant

 

Tip 2: Wees actief op je sociale media

Niet alleen Google wordt drukbezocht. Belgen spenderen gemiddeld één à twee uren per dag op sociale media zoals Facebook, Instagram en TikTok. En dat zijn heus niet enkel millennials en Generatie Z. Als je niets met je sociale media doet, mis je dus veel kansen om nieuwe mensen te bereiken.

Zonder informatie, hebben je gasten geen redenen om je op de sociale media te volgen. Deel regelmatig informatie (zoals je weekmenu of suggesties) en daag jezelf eens uit om eens elke dag een foto of filmpje te plaatsen: van een populair gerecht, je menukaart, een drankje, je interieur, je personeel, je gasten, een blik achter de schermen. Zo blijf je voortdurend op de radar van je doelgroep.

Lees ook onze tips om met online marketing te scoren met je horecazaak.

Maar sociale media is meer dan enkel foto’s en video’s plaatsen. Vertel je verhaal, deel je menu op Facebook, laat je gasten stemmen op hun favoriete gerecht in je Instagram stories of neem ze mee achter de schermen op TikTok. Deel sowieso leuke berichtjes en complimenten die je spontaan krijgt van tevreden gasten.

Tip 3: Adverteer op sociale media

Je kan sociale media niet alleen veroveren met originele berichten, leuke reacties en opvallende beelden. Platformen zoals Facebook, Instagram en TikTok hebben verschillende advertentie-mogelijkheden om jouw doelgroep te bereiken. Ook op Snapchat, Pinterest, etc. kan je advertenties plaatsen.

Voor enkele euro’s per dag kan je al nieuwe gasten bereiken. Het voordeel? Je kan heel duidelijk afbakenen wie je advertenties te zien krijgt. Wil je studenten uit de buurt bereiken? Collega’s overtuigen voor een after work apéro? Of wil je klanten die al zijn langsgeweest belonen met een exclusieve korting? Het kan allemaal.

Meer weten over de verschillende advertentie-mogelijkheden?

Tip 4: Wissel regelmatig van menu

Wil je dat gasten terugkomen? Geef ze dan een reden door regelmatig je menu aan te passen. Dat kan met terugkerende klassiekers, maar ook met nieuwe gerechten of variaties van jouw topgerechten. Of verras met enkele lekkere vegetarische gerechten en snacks of originele beerpairings of winepairings

Speel daarbij in op lokale gebeurtenissen of belangrijke momenten, zoals de start van het terrasseizoen. Na een tijdje zal je merken dat gasten vanzelf komen kijken omdat ze benieuwd zijn naar je nieuwe menu.

Zoek je inspiratie voor nieuwe gerechten? Ontdek dan hier al onze recepten.

Vergeet niet om jouw nieuwe menu aan te kondigen op je sociale media, via Google My Business of via e-mail.

Tip 5: Onweerstaanbare deals

Wie houdt er niet van een goede deal? Het is één van de oudste manieren om nieuwe gasten aan te trekken, maar het werkt nog steeds.

Zo’n deal hoeft trouwens helemaal niet verlieslatend te zijn voor jouw zaak. We delen enkele praktische tips voor onweerstaanbare menu deals in dit artikel. Er komt natuurlijk wat rekenwerk bij kijken, bij een straffe deal, maar het levert gegarandeerd iets op! 

Met je deals kan je trouwens platformen zoals Social Deal inschakelen, waardoor je de deals ook echt inzet om reclame te maken en nieuwe gasten aan te trekken.

Tip 6: Beloon je trouwe gasten

Zet in op klantenbinding met een klantenkaart of door korting te geven aan bezoekers na het afgeven van het kassaticket van hun vorige bestelling.

Het voordeel van een klantenkaart is dat je extra informatie kan toevoegen en/of kan werken met een kant-en-klare oplossing zoals bijvoorbeeld Joyn. Die informatie laat je toe om slimmere keuzes te maken. Merk je dat een bepaald gerecht vaak besteld wordt? Dan kan je dat gerecht bijvoorbeeld inzetten als weeksuggestie om het effect te versterken.

Een korting of gratis bakje friet of drankje is leuk, maar de beloning hoeft niet altijd financieel  te zijn. Je kan ook een belevenis aanbieden. Denk aan het voorproeven van nieuwe gerechten, een bezoekje aan de keuken of een suggestie doen voor een maandgerecht. Of misschien vernoem je wel een gerecht of drankje naar je trouwste klant? Hoe meer je je gasten betrekt, hoe sterker hun verbondenheid met je zaak.

Tip 7: Zet gasten in de kijker

Je gasten betrekken, doe je niet enkel met een klantenkaart. Geef je gasten de aandacht die ze verdienen. Zet elke maand een klant in de bloemetjes met een foto op je sociale media. Varieer regelmatig je criteria om iemand in de kijker te zetten. Laat eens een trouwe klant winnen, de jongste of oudste klant, een jarige klant, een nieuwe klant.  Of deel foto’s van tevreden ( bekende) gasten - als ze daar akkoord mee zijn, natuurlijk.

Het maakt jouw zaak toegankelijk, menselijk en het straalt gezelligheid uit. Iemand die achter zijn computer zit of op haar smartphone kijkt, krijgt hierdoor sneller zin om jouw restaurant of frituur ook eens uit te proberen. Gezelligheid werkt als een magneet.

Tip 8: Vraag om een review bij elke bestelling

Onder het motto: “Een nee heb je, een ja kan je krijgen.” Vraag je gasten actief om een review bij elke geplaatste bestelling. Doe dat op een leuke en creatieve manier, bijvoorbeeld door de vraag met een kwinkslag op het ticket te zetten of door een leuk kaartje af te geven.

Afbeelding
een klant schrijft een online review voor een restaurant I Van Geloven

 

Een review op Google of Facebook is mooi meegenomen, maar vergeet ook platformen zoals Tripadvisor niet. Zeker als in jouw stad of dorp veel toeristen langskomen. Zo bereikt je restaurant, frituur of horecazaak nieuwe gasten die nog niet vertrouwd zijn met de buurt.

Tip 9: Laat gasten nieuwe klanten aanbrengen

Durf je nog een stapje verder gaan? Beloon gasten bij het aanbrengen van een nieuwe klant. Veel digitale platformen werken met zo’n aanbrengbonus, maar denk vooral eens na hoe je dat voor jouw zaak kan toepassen.

Dat kan bijvoorbeeld door gasten een unieke code te geven die ze kunnen uitdelen. Als iemand nieuw met die code een bestelling plaatst in je frituur, krijgt de originele klant bij zijn volgende bezoek een korting of gratis snack of drankje.

Je personeel kan je ook op deze manier inzetten als ambassadeur om reclame te maken voor jouw zaak. 

Tip 10: Voorzie een verjaardagsattentie

Geef je gasten een gratis dessert, iets te drinken of kleine korting op vertoon van hun identiteitskaart. Ze zullen het zeker waarderen en dat vergroot dan weer de kans dat ze een review achterlaten of een foto delen op hun eigen sociale media.

Beter nog, vraag hun e-mailadres (of fysiek adres) in ruil voor een verjaardagskaartje en korting op hun verjaardag. Zo groeit je mailinglijst ook. 

Of bezorg gasten via e-mail of post een uitnodiging om hun verjaardag bij jou te vieren, waarbij ze zelf gratis eten als ze met (voldoende) vrienden komen. Zo beloon je trouwe gasten en bereik je nieuwe mensen!

Tip 11: Werk samen met ondernemers uit je buurt

Zoek enkele handelaren of ondernemers in de buurt en werk samen een beloningssysteem uit. Als hun klanten bij jou komen, krijgen ze iets extra’s en omgekeerd. Een eenvoudig kaartje of flyer waarop de deelnemende zaken staan, of een extra pagina in je menu, volstaat dikwijls als uitwerking.

Zoek wat grotere spelers uit de buurt die jou gadgets of ander materiaal bezorgen. Laat bijvoorbeeld je menukaart sponsoren door een lokale drukker of je stoelen door een lokale interieurwinkel. Parasols vallen ook altijd goed op, en kan je dus inzetten. Je kosten dalen en je partners krijgen extra naamsbekendheid door hun eigen werk te laten zien.

Afbeelding
Interieur en partners I Marketing tips & advies voor horeca & frituur

 

Tip 12: Spreek bedrijven in de buurt aan

Werknemers lunchen of dineren ook, dus zorg dat het personeel van bedrijven uit je buurt de weg naar jouw zaak vindt. Spreek de bedrijven rechtstreeks aan (bijvoorbeeld via e-mail, een flyer of via Facebook en LinkedIn) of ga op een rustig moment eens zelf langs met proevertjes.

Take-away is ook een optie. Werk een eenvoudig (voor jou) en budgetvriendelijk menu uit, specifiek voor bedrijven in je buurt. 

Tip 13: Werk samen met influencer(s)

Wat je ook al gehoord hebt over “influencers”, het principe werkt. Wanneer mensen naar iemand opkijken en horen dat die persoon frituur X of restaurant Y heel goed vindt, is de kans groot dat ze (extra) positief reageren als ze zelf die horecazaken tegenkomen.

Hoe doe je dat? Je zoekt iemand die veel mensen kan bereiken, en gaat een samenwerking aan. Dat kan allerlei vormen aannemen. Online en offline. Ga bijvoorbeeld op zoek naar influencers die schrijven over frituren en restaurants bij jou in de buurt en vraag ze bij jou langs te komen. Je zal ervan schrikken hoeveel mensen zich bezig houden met de zoektocht naar de beste frituur of (afhaal)maaltijd.

Of nodig een bekende Vlaming of Belg uit voor een gratis maaltijd. Ook professionele sporters, ondernemers en verenigingen kan je bijvoorbeeld uitnodigen. Push ze vooral niet, maar vraag ze naar hun eerlijke mening. Zijn ze tevreden? Vraag of ze dit met hun volgers willen delen. Deze vorm van reclame is haast onbetaalbaar.

Je influencer hoeft niet altijd een grote ster te zijn. Zoek vooral iemand die actief, geloofwaardig en enthousiast is, eventueel in een specifieke niche. Om je vegetarisch aanbod in de kijker te zetten, kan je bijvoorbeeld samenwerken met iemand die specifiek over dat thema online dingen deelt.

Nog een extra voordeel: influencers kunnen je frituur of restaurant promoten op sociale media waarop je zelf niet actief bent. Heb je geen tijd & inspiratie om elke week iets op TikTok of Youtube te plaatsen? Ga dan een samenwerking aan met iemand die actief is op het platform.

Afbeelding
: Instagram berichten van frituur snacks I Van Geloven

 

Tip 14: Maak je horecazaak Instagrammable 

Wil je dat je gasten jouw restaurant of frituur delen op hun eigen sociale media? Maak je zaak dan instagrammable, visueel aantrekkelijk zodat mensen maar al te graag een foto trekken.

Sta stil bij de presentatie van je gerechten, voeg iets origineel toe aan je interieur of ga voor een opvallend ontwerp van je menu. Het nodigt allemaal uit om mee uit te pakken op sociale media. Een aparte fotohoek, originele quotes of opvallende gevel kunnen ook helpen, als dat past binnen het concept van je zaak.

Tip: loaded snacks doen het altijd goed! Maak van je snacks een kunstwerk en je zal merken dat je gasten er maar al te graag mee uitpakken op hun sociale media.

Afbeelding
Quotes en opvallend interieur I Marketingtips & acties voor horeca & frituur

 

Je kan je gasten stimuleren om foto’s te delen. Selecteer elke maand een gedeelde foto, en nodig de maker uit voor een gratis etentje of hang alle leuke foto’s op in je zaak.

Het komt uiteindelijk vaak op hetzelfde neer: maak het gemakkelijk voor je gasten om iets over je zaak te delen met hun eigen vrienden en familie. Doen ze dat? Vergroot dan de impact door het zelf te delen, anderen aan te zetten om hetzelfde te doen en je bent vertrokken!

Nog enkele extra reclametips voor horeca en frituur

De volgende reclame tips zijn niet meteen “morgen” door te voeren voor elk restaurant of elke frituur. Voor sommige tips heb je meer tijd, extra budget of misschien zelfs een reclame- of marketingbureau nodig. Maar we willen ze toch met je delen, omdat ze wel degelijk een grote impact kunnen hebben:

  • Maak werk van je terras, o zo belangrijk als de zon schijnt.
  • Naast advertenties op sociale media, kan je ook altijd adverteren op platformen zoals Deliveroo, Google of Tripadvisor. Zo bereik je mensen die écht op zoek zijn naar eten of een leuk adresje.
  • Ligt jouw zaak vlakbij een drukke verkeersas? Dan kan je ook overwegen om te adverteren op Waze. De GPS-applicatie toont dan een advertentie aan alle gebruikers in de directe omgeving.
  • Wil je nog meer opvallen in het straatbeeld? Je kan steeds regionaal adverteren op tram, bus en de bijhorende haltes. Je krijgt zo extra zichtbaarheid in jouw regio, en de budgetten vallen vaak beter mee dan je zou denken.
  • Gevelreclame, muurschilderingen en neon-verlichting, het zijn nog enkele extra ideeën om op te vallen bij voorbijgangers.
  • Investeer in een duidelijke website die op een smartphone goed te lezen is. Dat hoeft zeker geen dure en uitgebreide website te zijn. Je gasten zijn vooral geïnteresseerd in je menu en je openingsuren.
  • Zet je in voor een goed doel. Zo zet je jouw zaak positief in de kijker. Dat kan met een donatie, maar vaak evengoed met een gratis actie of met een deel van je tijd. Goed doen, wordt altijd beloond.

Welke vorm van reclame zal het beste werken voor jouw frituur of horecazaak? Dat verschilt helaas van zaak tot zaak, van doelgroep tot doelgroep. Ons beste advies: ga aan de slag met deze tips en probeer je zaak op verschillende manieren te promoten. Je zal snel merken wat voor jou het beste werkt.

Lees zeker ook deze artikels:

Van Geloven, jouw partner voor de lekkerste snacks en hapjes

Ben je nog op zoek naar een nieuw gerecht of extra snacks om aan te bieden aan al je nieuwe gasten? Bij Van Geloven vind je meer dan 90 snacks voor jouw frituur of horecazaak. Je kan ook altijd terecht op onze website voor originele en verrassende recepten.

Ontdek ons uitgebreide assortiment