Klanten bereiken blijft een uitdaging

Als horeca-uitbater moet je nog steeds rekening houden met beperkingen door het corona- virus: mensen die voorlopig “in hun kot” blijven en extra regelgeving. Dat betekent minder omzet voor jouw zaak of frituur.         

Daarom is het belangrijker dan ooit dat je met jouw zaak opvalt en/of reclame maakt. Op het moment dat je klanten honger krijgen en iets willen bestellen, moeten ze aan jou denken.
Met deze tips zit je alvast op de goede weg. Ze helpen jou om meer mensen te bereiken. Zo trek je extra gasten aan, of laat je gasten vaker terugkomen. Zowel in je horecazaak, frituur of als take-away.

Disclaimer: aangezien de corona-maatregelen frequent wisselen, is het belangrijk dat je jezelf steeds informeert over de meest actuele regels in jouw stad/gemeente. Dat kan o.a. via de website www.info-coronavirus.be. Sommige tips zijn voorlopig (nog) niet mogelijk en/of meer geschikt voor afhalen. Maar we zijn er van overtuigd dat een slimme horeca-ondernemer voor elke tip wel een covid-proof variant kan bedenken.

10 tips om reclame te maken voor je horecazaak

Tip 1: Wissel regelmatig van menu

Een klassieker: geef bestaande klanten redenen om terug te komen door op regelmatige basis je menu aan te passen. Dat kan met terugkerende klassiekers, maar ook met nieuwe gerechten of variaties van jouw topgerechten.

Speel daarbij bijvoorbeeld in op het seizoen of lokale gebeurtenissen, dan komen je klanten vanzelf kijken omdat ze benieuwd zijn naar je creaties. Dat hoeft ook niet altijd zo bijzonder te zijn: een frituursnack met sausjes in de kleur van de lokale voetbalploeg of een lekker fris seizoenslaatje doet al veel.

Afbeelding
een kroket, gedresseerd op een bord met een broodje I Van Geloven

Vergeet niet om jouw nieuwe menu aan te kondigen op de sociale media profielen van jouw zaak. Ook via Google My Business of via email kan je de nieuwigheden publiceren.

Lees zeker ook deze artikels met aanvullende tips:

Tip 2: Beloon je trouwe klanten

Verstevig je klantrelatie met een beloning voor trouwe klanten. Bijvoorbeeld via een klantenkaart of een korting die klanten krijgen na het afgeven van het kassaticket van hun vorige bestelling.

Het voordeel van een klantenkaart is dat je daar ook extra informatie aan kan toevoegen en/of kan werken met een kant-en-klare oplossing zoals bijvoorbeeld Joyn.

Een korting of gratis pakje friet of drankje is leuk, maar waarom geen belevenis aanbieden? Denk aan het voorproeven van nieuwe gerechten, een bezoekje aan de keuken of een suggestie mogen doen voor een maandgerecht.

Tip 3: Zet je klanten in de kijker

Geef je klanten de aandacht die ze verdienen. Zet elke maand een klant in de bloe- metjes met een foto in de zaak. Je kan ook gemakkelijk foto’s delen op je sociale media van tevreden klanten die hun bestelling komen afhalen.

Heb je een zakelijk publiek? Dan werkt deze tip extra goed. Elk bedrijf zoekt naar extra manieren om in de kijker te lopen, niet enkel jouw horecazaak.

Varieer regelmatig je criteria om iemand in de kijker te zetten. Laat eens een trouwe klant winnen, de jongste of oudste klant, een jarige klant, een nieuwe klant.

Tip 4: Vraag om een review bij elke bestelling

Onder het motto: “Een nee heb je, een ja kan je krijgen.”

Vraag je klanten actief om een review bij elke geplaatste bestelling. Doe dat vooral op een leuke en creatieve manier, bijvoorbeeld door de vraag met een kwinkslag op het ticket zetten of door een leuk kaartje af te geven.

Een review op Google of Facebook is mooi meegenomen, maar vergeet platformen zoals Tripadvisor ook niet. Zeker niet als in jouw stad of dorp veel toeristen langskomen. Zo bereik je nieuwe klanten die nog niet vertrouwd zijn met de buurt.

Afbeelding
een klant schrijft een online review voor een restaurant I Van Geloven

Tip 5: Laat klanten nieuwe klanten aanbrengen

Durf je nog een stapje verder gaan? Geef klanten een beloning als ze een nieuwe klant aanbrengen. Veel digitale platformen werken met zo’n aanbrengbonus, maar denk eens na of je dat voor jouw zaak ook kan toepassen.

Praktisch kan je dat door klanten een unieke code te geven die ze kunnen uitdelen. Als iemand nieuw dan met die code een bestelling plaatst in je frituur, krijgt de originele klant dan bij zijn volgende bezoek een korting of gratis snack.

Tip 6: Voorzie een verjaardagsattentie

Een verjaardagsattentie krijgen is leuk, toch? Geef je klanten een gratis dessertje, drankje of kleine korting op vertoon van hun identiteitskaart. Ze zullen het zeker appreciëren en dat vergroot dan weer de kans dat ze een review achterlaten of een foto delen op hun eigen sociale media.

Beter nog, vraag hun e-mailadres (of fysiek adres) in ruil voor een verjaardagskaartje. Zo groeit je mailinglijst ook. Maar vergeet het dan niet te sturen, natuurlijk.

Bezorg klanten via e-mail of post een uitnodiging om hun verjaardag bij jou te vieren, waarbij ze zelf gratis eten als ze met (voldoende) vrienden komen. Leuk om nieuwe mensen te bereiken!

Tip 7: Werk samen met een buur

Zoek een paar handelaars of ondernemers in de buurt en werk samen een beloningssysteem uit. Als hun klanten bij jou komen, krijgen ze iets extra’s en omgekeerd. Een eenvoudig kaartje of flyer waarop de deelnemende zaken staan, of een extra pagina in je menu, volstaat dikwijls al qua uitwerking. Maak het niet moeilijker dan het moet zijn.

Afbeelding
een borrelplank van Kroketterij De Bourgondiër I Van Geloven

Zoek wat grotere spelers uit de buurt die jou gadgets of ander materiaal bezorgen. Laat bijvoorbeeld je menukaart sponsoren door een lokale drukker of je stoelen door een lokale interieurwinkel. Je kosten dalen en je partners krijgen extra naamsbekendheid door hun eigen werk te laten zien.

Tip 8: Spreek bedrijven in de buurt aan

Medewerkers moeten ook eten, dus zorg dat het personeel van naburige bedrijven vlot hun weg naar jouw zaak vinden. Spreek de bedrijven rechtstreeks aan (bijvoorbeeld via email, een flyer of via Facebook en LinkedIn) of ga op een rustig moment eens rond met proevertjes.

Voor take-way werk je best een snel, budgetvriendelijk menu uit op maat van bedrijven, die je in een vroege shift kunt bereiden en bijvoorbeeld al om 11u30 mag afzetten.

Tip 9: Werk samen met een influencer

Wat je ook al gehoord hebt over “influencers”, het principe werkt. Je zoekt iemand die veel mensen kan bereiken, en gaat een samenwerking aan. Dat kan allerlei vormen aannemen. Online en offline.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar influencers die schrijven over frituren en restaurants bij jou in de buurt en vraag ze bij jou langs te komen. Je verschiet ervan hoeveel mensen zich bezig houden met de zoektocht naar de beste frituur of (afhaal)maaltijd.

Trek je stoute schoenen aan en nodig een bekende Vlaming of Belg uit voor een gratis maaltijd. Ook professionele sporters, ondernemers en verenigingen kan je bijvoorbeeld uitnodigen. Push ze vooral niet, maar vraag ze naar hun eerlijke mening. Zijn ze tevreden? Vraag of ze dit met hun volgers willen delen.

Tip 10: Wees actief op je sociale media

Belgen spenderen gemiddeld een 2tal uren per dag op de verschillende sociale media. Als je niets met je sociale media doet, mis je dus héél veel kansen om nieuwe mensen te bereiken.

Zonder informatie, hebben je klanten geen redenen om je op de sociale media te volgen. Deel regelmatig informatie (zoals je weekmenu) en daag jezelf uit om elke dag een foto te plaatsen: van een afzonderlijk gerecht, een menu, een drankje, een deel van je zaak, je personeel, je klanten, een blik achter de schermen.

Afbeelding
: Instagram berichten van frituur snacks I Van Geloven

Stel regelmatig een vraag op Facebook of Instagram en deel de (leukste) antwoorden van je klanten. Deel sowieso ook berichtjes van klanten die je spontaan krijgt.

Nog enkele bonus tips

De volgende tips zijn niet noodzakelijk “morgen” door te voeren voor elk restaurant of frituur. Maar we willen ze toch delen, omdat ze wel degelijk een grote impact kunnen hebben:

  • Zet je in voor een goed doel. Zo zet je jouw zaak positief in de kijker. Dat kan met een donatie, maar vaak evengoed met een gratis actie of met een deel van je tijd. Goed doen, wordt altijd beloond.
  • Naast advertenties op sociale media, kan je ook altijd adverteren op platformen zoals Deliveroo, Google of zelfs Tripadvisor. Zo bereik je mensen die écht op zoek zijn naar eten of een leuk adresje.
  • Ligt jouw zaak vlakbij een drukke verkeersas? Dan kan je ook overwegen om te adverteren op Waze. De GPS-applicatie toont dan een advertentie aan alle gebruikers in de directe omgeving.
  • Investeer in een duidelijke website die op een smartphone goed te lezen is. Dat hoeft zeker geen dure en uitgebreide website te zijn. Je klanten zijn vooral geïnteresseerd in je menu en je openingsuren.

Van Geloven, jouw partner voor frituur snacks en hapjes

Ben je nog op zoek naar een nieuw gerecht of extra snacks om aan te bieden aan al je nieuwe klanten? deze 10 tips zin om een nieuwe snack of een gerecht te introduceren? Bekijk de meer dan 100 snacks voor jouw frituur of horecazaak.

Ontdek ons uitgebreide assortiment

Afbeelding
Van Geloven terrasseizoen gids horeca

 

Download jouw kopie