Zo scoor je op jouw terras met je menukaart

Fastservice Horeca Ondernemen Terras

Genieten van een fris drankje op een zonnig terras, heerlijk toch? Dat vinden jouw gasten ook. Met de tips uit dit artikel, zorg je voor een verleidelijke terraskaart die gasten tot bij jou brengt en laat blijven!

Tips voor de menukaart op je terras I Horeca & Frituur

Het terrasseizoen is populairder dan ooit. Wie geniet er nu niet van een gezellig, zonnig terrasje? Ook voor jou als horeca-ondernemer, is dit hét seizoen dat jouw hele jaar kan maken. Maar een terras laten renderen, is toch niet helemaal hetzelfde als een traditionele horecazaak. Er komt heel wat bij kijken. Zo kunnen de piekmomenten sterk variëren, zijn de verwachtingen van je gasten anders en ontstaan er nieuwe eetmomenten.

Een aangepaste menukaart voor je terras maakt een groot verschil voor je horecazaak.

Vaak werk je dan ook met een aangepaste terraskaart voor je horecaterras. Voor die aangepaste kaart, helpen we je graag op weg met enkele tips. Want als je het als horeca-ondernemer slim aanpakt, ga je een rendabel terrasseizoen tegemoet.

Ontdek nog meer tips voor een top terrasseizoen voor horeca & frituur

Een rendabel horecaterras begint met een goede voorbereiding

Tijdens het terrasseizoen vergroot je tijdelijk de capaciteit van je zaak. Er komen dus flink wat extra gasten over de vloer. Maar ook de gebruiksmomenten breiden uit. Er wordt ‘s namiddags al een hapje besteld, het aperitief-moment wordt uitgebreid. Mensen blijven vaak langer zitten na het eten. Daar moet je als horecazaak op voorbereid zijn, om geen inkomsten mis te lopen.

Er zijn een aantal vuistregels die je hierbij kunnen helpen:

  • Zorg voor een duidelijk plan:

Welke rol heeft je terras? Mik je op dagjestoeristen? Ga je enkel voor het aperitief-moment? Of vervangt je terras gewoon je binnenruimte? Hoe deel je jouw terrasruimte in? Op voorhand een duidelijk plan opstellen, helpt je om snel en efficiënt keuzes te maken.

  • Hou het simpel:

Beperk de keuze op je terraskaart. Zo vermijd je dat je gasten door de bomen het bos niet meer zien én blijft het werk voor je team overzichtelijk. Vermijd ook complexe gerechten en presentaties voor een vlot proces.

Afbeelding
Inspiratie en tips voor menukaartI Horeca & Frituur

 

  • Werk efficiënt:

Beperk het aantal handelingen dat je team moet maken. Bereid je gerechten bovendien zoveel mogelijk voor om de piekmomenten zonder zorgen aan te vatten.

  • Bereid je personeel goed voor:

Vaak werk je tijdens het terrasseizoen met tijdelijk personeel of met jobstudenten. Zorg dat iedereen duidelijk weet wat er van hen verwacht wordt. Zorg dat ze je terraskaart goed kennen en zorg voor een aanspreekpunt als ze met vragen zitten.

  • Denk aan weer en wind:

Helaas kan je niet altijd rekenen op het Belgische klimaat. Zorg dat jouw terras is voorbereid op weer en wind met overkappingen, beschutting en/of terrasverwarmers

Met je terraskaart, maak je écht het verschil

Ondanks een goede voorbereiding, je harde werk op je terras en in de keuken, kan je moeilijk ‘op koken’ tegen een slimme terraskaart. Vriendelijke, snelle bediening en gezelligheid zorgen voor gasten, maar het is je kaart die zorgt voor de winst. Hieronder delen we enkele tips.

Afbeelding
Originele snacks en recept ideeën terras menu I Horeca & Frituur

 

Vertrek van je populaire gerechten

Het aantal keuzes op je kaart beperken tijdens het terrasseizoen, is een slimme zet. Dat betekent niet dat je kaart saai hoeft te zijn. Less is more. De gerechten die je aanbiedt, moeten er natuurlijk wel staan. Vertrek daarom van je populairste gerechten. Heb je een signature dish waar je gasten steeds voor terugkomen? Dan mag dat gerecht zeker niet ontbreken op je terraskaart.

Afbeelding
Een portie bitterballen I Snack voor menukaart

 

Surf mee op het succes van populaire trends

Elk terrasseizoen zijn er natuurlijk ook een aantal trends waar je steeds op kan inspelen. Zo zijn er steeds meer gasten die graag voor vegetarische hapjes gaan. Als er voor snacks met vlees gekozen wordt, winnen de bourgondische kwaliteitssnacks zoals de borrelmaatjes weer meer aan populariteit.

Ook trends zoals de haute frituur en high fry drukken steeds meer hun stempel op het menu. De boodschap? Kijk goed om je heen. Weet wat er speelt en wat je gasten kunnen smaken. Je hoeft heus niet op elke trend in te spelen, maar vaak kom je met een eenvoudige twist al een heel eind.

Zoek je nog inspiratie? Met onze recepten tonen we je hoe je met ons uitgebreid assortiment aan de slag kan. Hier vind je alvast een aantal populaire recepten voor deze zomer:

Zorg met kleine hapjes voor een wereld van verschil

Als café of drankgelegenheid kan je enkel snacks aanbieden op je terras. Maar ook voor andere horecazaken kunnen kleine hapjes voor een wereld van verschil zorgen. Ze zijn namelijk ideaal om je gasten wat langer te laten zitten en meer geld te laten uitgeven. Onderschat het effect van ‘zien eten, doet eten’ niet. Passeer dus slim met je borrelplank of warme hapjes in het blikveld van andere tafels. Wie kan er nu de geur van een portie bitterballen weerstaan? Ook originele snacks zoals de Nacho Cheese bites van Mora vallen in de smaak. Of bied je gasten een klein warm hapje aan, als verwelkoming. Je zal zien, het blijft zelden bij één hap.

Afbeelding
Mini Souflesse I Snack voor menukaart

 

Ontwerp een terraskaart die past bij de sfeer

Wat er op je menukaart staat is natuurlijk het belangrijkst. Maar hoe het er op staat, valt niet te onderschatten. Het hoofddoel van een menukaart is om je gasten te vertellen wat je verkoopt. Liefst op een zo duidelijk mogelijke en overtuigende manier. Omdat het ook één van de eerste contactmomenten is, zet je best meteen de juiste toon. Met een originele menukaart val je bovendien extra op.

Stel, je hebt het terras van je frituur of zomerbar met veel aandacht en zorg ingekleed als een heuse jungle. Dan is het extra leuk om je gasten te verrassen met een menu-ontwerp dat daarbij past. Sommigen gaan zelfs verder en zetten hen menu op een bananenblad of een houten plankje. Een gelamineerde menu op papier werkt ook, maar heeft niet hetzelfde effect.

  • Geef mensen houvast met een duidelijke kaart: mensen verwachten en bepaalde structuur (hoofdgerechten, snacks, warme en koude dranken). Je mag zeker spelen met die structuur (of verwachting), maar voorkom dat je gasten verdwalen.
  • Gebruik emotionele woorden en beschrijvingen, maar doe het met mate. Denk aan “Knapperige Kipkorn, Mexican Style - Arriba!” en niet “Authentieke en krokante Kipkorn op Mexicaanse wijze.”
  • Speel met kleuren, vormen en materialen om op te vallen. Heb je bepaalde (marge)toppers, laat ze er ook visueel te uitspringen door een kader of accentkleur.
  • Ga digitaal. De QR-code is helemaal in en ondertussen goed ingeburgerd. Het voordeel van een digitale menukaart is dat je meer opties hebt, en je voortdurend jouw kaart kan aanpassen.

Hier lees je nog meer tips over het maken van een originele menukaart.

Afbeelding
Menukaart ontwerpen tips I Horeca & Frituur

 

Een goede gastheer zorgt voor een ervaring

Je gasten komen natuurlijk niet enkel voor je terraskaart. De belangrijkste tip voor een succesvol terrasseizoen: geef je gasten een goede tijd. Leg ze extra in de watten, investeer in de aankleding en zorg voor muziek of themadagen/-avonden. Als je erin slaagt om ze een leuke ervaring te geven, komen ze gegarandeerd terug!

Bij Van Geloven vind je alles wat je nodig om te scoren met jouw terrasmenu

Ben je nog op zoek naar verrassende combideals voor je gasten? Of originele snacks om op jouw terras aan te bieden?

Ontdek ons assortiment bitterballen en mini-snacks of bekijk meteen deze toppers:

Verwen je gasten op het terras met het grootste assortiment hapjes en snacks voor professionals.

Ontdek al onze heerlijke terrassnacks.