Horecamedewerkers zijn moeilijk te vinden

Horeca betekent hard werken

Sommige mensen zijn geboren voor de horeca en doen niets liever, maar er zijn ook veel mensen die opkijken tegen de onregelmatige uren en lange dagen. Wat voor je gasten ontspannen is, is voor je personeel keihard werken. Het is dan ook niet altijd eenvoudig om potentiële medewerkers over die drempel te trekken.

Het loon is minder interessant na de invoering van de witte kassa

Vroeger vond je in de horeca veel laaggeschoolden en mensen die graag (goed) bijverdienen door veel uren te kloppen. Alleen is dat sinds de invoering van de witte kassa en de strenge regelgeving met betrekking tot personeel een pak minder geworden. Het loon weegt voor velen nu te weinig op tegen het zware werk. En door de beperkte marges is het voor jou niet evident om dat loon fors op te trekken.

Eenmaal een medewerker gevonden, ben je nog niet klaar

Heb je iemand gevonden, dan moet je die vaak nog verder opleiden. Ondanks de hotel- en kokscholen is er een groot gebrek aan opgeleid personeel. Zeker in de keuken!

Na het aanwerven is het ook niet altijd evident om je medewerkers even gemotiveerd te houden of te voorkomen dat ze terug vertrekken. Zeker door de beperkte werkzekerheid en korte interimcontracten. Jij moet snel kunnen inspelen op drukke en rustige momenten, maar dat betekent dat je je personeel vaak geen werk kan garanderen. Velen kiezen na verloop van tijd voor meer zekerheid.

En toen kwam corona

Horecapersoneel vinden was voor de coronacrisis al een flinke uitdaging, maar door de lange sluiting zijn er veel mensen in andere sectoren gaan werken, van winkels tot slagers. Eenmaal gewend aan vaste uren, is het niet altijd evident om het horeca ritme terug op te pikken.

Het is echter een beestje op zich, die horecamedewerker, en die zijn heus niet uitgestorven. Dus hoe trek je medewerkers aan? Zorg in elk geval voor:

 • Een sterk en herkenbaar merk.
 • Deel je vacatures op de juiste plaatsen.
 • Een slimme selectieprocedure.

Bovendien delen we verder in dit artikel nog enkele tips over hoe je het verloop van medewerkers tegengaat.

Bepaal goed wie je bent (imago & cultuur) en wie je nodig hebt

Waar sta(at) je (zaak) voor?

Waarom zou een potentiële medewerker voor jouw zaak kiezen en niet voor de brasserie of frituur om de hoek? Want je bent waarschijnlijk niet de enige horecazaak in de buurt.

Jij moet eerst zelf goed weten waarom medewerkers best voor je zaak kiezen, voor je probeert mensen te overtuigen. Denk daarom na over het volgende:

 • Hoe is het om bij jou te werken?
 • Wat wil je met jouw horecazaak bereiken?
 • Welke rol is er weggelegd voor je personeel?
 • Hoeveel autonomie krijgen ze?

Tip: Hang even het vervelende kind uit. Een goede manier om tot echte verschillende redenen te komen, is door “Waarom” te vragen. Een voorbeeld: “Waarom zou ik bij jou komen werken?”. Jij antwoordt: “Omdat het tof is bij ons”. Dan vraag ik: “Waarom is het tof bij jou?”. En bij iedere ‘Waarom’ ga je een niveau dieper tot je bij concrete verschillen komt. Elke zaak zal zeggen dat het bij hen “tof” is. Je moet het dus enkele niveaus dieper gaan zoeken.

Op basis van je antwoorden kan je meer geloofwaardige redenen bedenken waarom iemand bij jou moet solliciteren.

Welke mensen zoek je?

Heb je volk nodig voor in je zaal of in de keuken, of allebei? Als er iemand nieuw in het team komt, welke taken krijgt die? Denk ook eens na over welke personen zullen passen bij je huidige medewerkers. Heb je bijvoorbeeld heel extraverte mensen in je team zitten, past iemand die eerder gesloten is daar waarschijnlijk moeilijker bij.

Hoe beter jij op voorhand weet wie je zoekt en wat die moet doen, hoe beter je beslissing tijdens het aanwerven zal zijn!

Afbeelding
Horeca personeel aan het werk

5 concrete tips om personeel te vinden 

Weet je wie je zoekt? Goed. Weten gasten, passanten en andere mensen wie je zoekt? Nog beter! Maak jij al gebruik van de volgende kanalen? Pas deze tips consequent toe en ook al zal je nog geen verschil zien op dag 1, je bouwt aan de toekomst. Je zaak was ook niet opgericht op één dag, toch?

 1. Adverteer in je eigen zaak: zorg dat je gasten weten dat je personeel zoekt door de vacatures zichtbaar te maken in je zaak, op je menukaart of aan je inkom. Plaats je vacatures ook op je website en sociale media voor extra zichtbaarheid.
 2. Werk samen met gespecialiseerde vacature-websites en partners: je kan proberen alles zelf te doen, maar soms gaat het gewoon sneller als je met experten werkt. Daar betaal je natuurlijk voor, maar jouw tijd kost ook geld.
 3. Maak via-via reclame: schakel je eigen netwerk en dat van je medewerkers in. Je huidige medewerkers zijn de belangrijkste ambassadeurs van je zaak. Bedenk een aanbrengbonus als je teamleden iemand aanbrengen (en waarbij die persoon ook lang genoeg blijft).
 4. Zorg voor een goede eerste indruk: je staat er misschien niet bij stil, maar veel sollicitanten bezoeken waarschijnlijk je website, je facebook- of instagrampagina. Ze proeven graag van de sfeer alvorens ze solliciteren. Vraag daarom aan je medewerkers welke indruk zij nu krijgen en betrek ze bij het maken en delen van content op sociale media.
 5. Neem contact op met scholen en vakopleidingen: zo zit je alvast aan de bron. Het kan ook de moeite waard zijn om als investering een gastcollege of workshop te geven. Zo leren meer mensen jou(w zaak) kennen!

Extra tips om reclame te maken voor je zaak

Zorg voor een slimme selectieprocedure

Nadenken over je selectieprocedure is de volgende belangrijke stap: een foute aanwerving doet meer kwaad dan goed en zorgt dat je uiteindelijk - bij ontslag - terug bij af bent. Werk je sollicitaties letterlijk af tussen de soep en de patatten, dan vergeet je waarschijnlijk een cruciale vraag te stellen en mis je belangrijke informatie.

Dus ook hier loont het om goed voorbereid én consequent te zijn:

 • Plan sollicitatiegesprekken op momenten dat je daar echt tijd voor hebt.
 • Maak een lijstje van vragen waarop je een antwoord wil, dan vergeet je ze zeker niet te stellen.

Zo behandel je je sollicitanten op een gelijkaardige manier en zal je makkelijker onderlinge verschillen zien.

Opmerking: Wees realistisch op vlak van ervaring: aangezien er heel veel vraag is in de markt, ben je waarschijnlijk beter af met iemand met de juiste ingesteldheid, maar met wat minder ervaring, dan te blijven wachten op dat ene, witte konijn.

Werk met testdagen

The proof of the pudding is in the eating” zeggen ze in het Engels. Dat wil eigenlijk gewoon zeggen dat iets zelf ondervinden meestal het beste bewijs levert. Een sollicitant kan het misschien goed uitleggen, je ziet pas of dat klopt als je hem of haar op de proef stelt. Referenties controleren, is ook altijd interessant, maar iemand even aan het werk stellen, leert je nog een pak meer.

Je ontdekt niet alleen hoe goed een potentiële medewerker effectief is, maar ook meteen hij of zij in het team past.

Afbeelding
Horeca Personeel - een moeilijke zoektocht voor veel restaurants

 Tips om personeel te houden

In een horecazaak is het niet altijd evident om doorgroeimogelijkheden aan te bieden, daarom is het belangrijk om extra’s zoals een goede teamspirit, bepaalde voordelen en bijvoorbeeld teamdagen goed in de verf te zetten.

Hieronder vind je nog 6 extra tips om je medewerkers te motiveren:

 • Wees fair en consequent: behandel iedere medewerker op gelijke voet en trek niemand voor, ook al zijn sommige medewerkers luider dan andere. Op lange termijn zullen de anderen afhaken.
 • Begeleid je personeel: Vanaf dag 1 is het belangrijk om veel met je medewerkers te spreken, af en toe ook eens in alle rust. Vraag wat er goed en minder goed loopt en hoe de relaties met de collega’s zijn. Stimuleer binnen je team het geven (en krijgen) van feedback op een open en constructieve manier, want met een aangename werksfeer zijn je medewerkers een pak gemotiveerder!
 • Investeer in hun ontwikkeling: Misschien is die student die net in de zaal startte wel een cocktailspecialist-in-spe. Houd toch minstens één keer per jaar een ontwikkelingsgesprek met je medewerkers: wat willen ze nog bijleren en hoe draag je als werkgever daar aan bij?
 • Betrek je personeel: Vind jij het vervelend als niemand naar je luistert, ook al heb je goede ideeën? Je medewerkers alleszins ook. Inspraak krijgen, is erg belangrijk om aandachtig en gemotiveerd te blijven. Bovendien kunnen jouw medewerkers ook een belangrijk uithangbord van je zaak zijn, door op sociale media regelmatig iets te delen.
 • Beloon loyaliteit en toon waardering: Dat kan om te beginnen met (gemeende) complimenten, maar ga ook op zoek naar de behoeftes van je medewerkers. Een beloning op maat heeft zoveel meer impact: de ene medewerker is misschien blij met een draadloze koptelefoon voor bij de mise-en-place, de andere als echte koffie-aficionado met een Moccamaster.
 • Houd rekening met de balans tussen werk en privé: wees flexibel waar je kan en probeer de planning zo goed mogelijk op te stellen voor alle personeelsleden. Maar opnieuw: wees eerlijk en consequent, daar geraak je het verste mee.

Bouw aan je toekomstig personeelsbestand

Een magische oplossing is er niet, maar als je het personeelstekort op een gestructureerde manier aanpakt, bouw je aan de toekomst. De vacature die je vandaag schrijft, kan je morgen nog gebruiken. De reclame die je maakt, is goed voor je zaak en blijft hopelijk rondgaan. Iedere nieuwe medewerker heeft een eigen kennissenkring met nieuwe potentiële medewerkers als de sfeer in je zaak gesmaakt wordt.

Als horeca-ondernemer combineer je nu eenmaal het ontvangen van gasten met ondernemen.

Ontdek nog meer tips en tricks om slim te ondernemen!