Ben je op zoek naar de lekkerste borrelhapjes en snacks voor op je terras?

Bekijk dan het meest complete assortiment voor horeca en frituren →

Bereid je goed voor op het terrasseizoen

Het terrasseizoen start voor veel ondernemers pas bij de eerste zonnestralen. Maar als je het slim aanpakt, begint het terrasseizoen al vroeger, met de voorbereiding. Uiterlijk tegen 1 maart zorg je er best voor dat je takenlijst al netjes is afgevinkt. Is je terrasmeubilair nog in goede staat? Heb je genoeg personeel om piekmomenten op te vangen? Met een goede voorbereiding vermijd je onnodige stress wanneer het eindelijk zover is.

Met deze tips maak je jouw terras klaar voor een topseizoen

 • Benut elke vierkante meter van je terras optimaal. Wissel bijvoorbeeld hoge tafels af met lagere tafels. Zo creëer je verschillende zones, maar kan je ook op een slimme manier plaats winnen.
 • Zorg voor duidelijke looproutes, zodat je personeel weinig of geen tijd verliest. Hoe sneller je het eten en drinken op tafel krijgt, hoe sneller de tafels terug vrij komen. En hoe minder dranken en/of gerechten afkoelen of opwarmen.
 • Kijk je meubilair na en voorzie schermen tegen de wind, regen, zonneschijn, … Het Belgisch weer is vaak grillig en onvoorspelbaar, ook in de zomer.

Met een goede voorbereiding start je vanaf de allereerste dag als een goed geoliede machine en bezorg je zowel jouw gasten als je team de beste ervaring en realiseer je makkelijker een mooie omzet!

Afbeelding
Gerechten gereserveerd op horeca

Slimmer werken op je horecaterras

Ook al begin je de dag met een goede voorbereiding, op de drukste momenten kom je vaak voor onverwachte uitdagingen te staan. Probeer dus altijd zo slim mogelijk te werken:

 • Hou rekening met dal- en piekmomenten, zodat je personeel altijd weet wat ze moeten doen. Alles wat je klaarzet op een rustig moment of tijdens de mise-en-place, is meer dan welkom als je in de drukte even helemaal overdonderd raakt.
 • Voorkom te veel verschillende bestellingen per tafel door op je terras een beperkte versie van je menukaart aan te bieden en je medewerkers te leren pro-actief suggesties te doen. Zo kan je de keuze sturen, en beperk je de stress in de keuken.
 • Werk zo digitaal mogelijk. Met een digitaal bestelsysteem kunnen de keuken en bar meteen zien wat er besteld is en zo verliezen ze geen kostbare tijd. Zo verminder je ook het risico op miscommunicatie. Bovendien is een digitale menukaart goed koper om aan te passen dan een gedrukte versie.

Stel een interessante menukaart op voor jouw terras

De meeste winst maak je wellicht op je drankbestellingen, al kan je ook op eten een mooie marge maken. Denk daarom goed na over welke gerechten je op je terrasmenu aanbiedt en zorg voor een aantrekkelijk aanbod dat past bij je zaak én waarvoor je gasten dat tikkeltje meer willen betalen.

Afbeelding
Zorg voor een rendabel

Enkele ideeën voor een rendabele menukaart:

 1. Maak een beperkte selectie van gerechten en hapjes, maar ga voor kwaliteit.
 2. Baseer je daarbij o.a. op de best verkopende gerechten en snacks van je “normale” menukaart.
 3. Zorg voor mini snacks en borrelplanken op je terras, die doen het altijd goed bij zomerse cocktails, mocktails en andere drankjes. En al zeker in een groep!
 4. Speel in op de zomer en/of op speciale momenten bij jou in de buurt.
 5. Kies dranken en snacks die minder handelingen vereisen en/of een korte bereidingstijd hebben.
 6. Bied combinaties aan op je kaart, dat maakt het makkelijker om te kiezen en geeft jou meer controle.
Afbeelding
snacks en dranken

Tip: De Borrelmaatjes zijn het perfecte hapje voor op elk terras. Deze luxe mix van mini snacks is eenvoudig te bereiden, lekker bij drankjes en voordelig aan te kopen.

Zorg voor extra sfeer op je terras

Bij mooi weer schieten horecaterrassen als paddestoelen uit de grond. Het is belangrijk dat je erin slaagt om op te vallen. Geef je gasten dus niet alleen lekker eten en drinken, maar bezorg ze een ervaring waar ze over (blijven) praten. Én waar ze voor terugkomen.

Ambiance en beleving beginnen bij je interieur

Een gezellig terras staat of valt met de aankleding. Je inrichting kan nog zo trendy zijn, als de voorbijgangers dode planten en niet-afgeruimde tafels zien, lopen ze jouw zaak snel voorbij.

Sta tijdens het inrichten stil bij de sfeer die je zelf wil uitstralen en bij welk publiek je wil aantrekken. Komen er vooral ouders met kleinere kinderen over de vloer? Voorzie een speelruimte of een springkasteel. Maak bij het aankleden van je terras zoveel mogelijk gebruik van je (natuurlijke) omgeving. Of ga net doelbewust voor een opvallend contrast: wat dacht je van een volwaardige urban jungle op een stenen stadsplein?

Afbeelding
Aankleding

Organiseer activiteiten op je terras

Met enkele leuke activiteiten geef je je gasten extra redenen om te (blijven) komen. Hieronder delen we een aantal populaire ideeën voor jouw terras:

 1. Laat lokale muziekgroepen het beste van zichzelf geven
 2. Speel in op grote evenementen zoals voetbal- of wielerwedstrijden. Verlies daarbij je doelpubliek uiteraard niet uit het oog.
 3. Je staat er niet alleen voor. Praat eens met andere ondernemers in de buurt, en misschien kom je zo wel tot leuke, nieuwe samenwerkingen.
 4. Soms maakt een kleine actie een groot verschil. Vooral als je weet dat gasten andere gasten aantrekken. Verleid de eerste gasten met een leuke ontbijt-aanbieding of een pre-aperitief en profiteer daar de rest van de dag van.

Maak reclame voor je terras

Achter de schermen alles goed voorbereiden, helpt om van je terrasseizoen een succes te maken. Vergeet alleen niet om je gasten op de hoogte te brengen van al jouw plannen en wildste ideeën. Laat ze weten wat ze allemaal mogen verwachten. Plaats het op je sociale media, zet het op de review-websites, of bedenk een unieke actie die extra opvalt.

Verleng je terrasseizoen ook wanneer het frisser wordt

Met een beetje geluk hebben we een lange nazomer en is het ook in september en zelfs oktober nog aangenaam om buiten te zitten. Laat jouw omzet echter niet alleen van het weer afhangen, en verleng het gebruik van je terras door dekens en terrasverwarmers te voorzien.

Een terrasoverkapping kan de moeite waard zijn. Het is een grote investering, maar als je daarmee je terrasseizoen verlengt van vier naar acht maanden, heb je de investering vaak in twee jaar tijd al terugverdiend.

Van Geloven, jouw partner voor een top terrasseizoen

In ons assortiment met 100+ heerlijke snacks vind je sowieso de snacks waar je gasten dol op zijn. Je maakt er lekkere gerechten mee die je makkelijk kan bereiden en serveren. Of zoek je misschien een kant en klare topper voor op jouw terras?  Ontdek het meest complete assortiment voor het terras van jou frituur of horecazaak 

Bij Van Geloven gaan we voor snacks die smaken én rendement maken.