Upselling in de horeca: verkoop in 7 stappen meer met mini snacks

Horeca Aperitieven Ondernemen Terras

Mini snacks worden erg gesmaakt in restaurants, op terrassen en in brasseries. Ze zijn dan ook knapperig,
smakelijk en staan vlug op tafel. Het ideale recept voor een impulsbestelling. Naast hun trendy karakter,
verhoog je als horecazaak met een paar lekkere mini snacks op je kaart gevoelig de besteding per tafel.
Met deze 7 tips spenderen je gasten meer dan gepland.

Upselling in de horeca met lekkere mini snacks

Upselling in de horeca

Upselling is een verkooptechniek waarbij je gasten overhaalt om meer uit te geven dan gepland. Een koppel komt bijvoorbeeld op jouw pop-up of zomerterras zitten voor een paar frisse drankjes, meer niet. Ze ruiken echter de warme hapjes van de tafel naast hen en met het water in de mond besluiten ze ook een bord te bestellen. Het resultaat: de besteding per tafel schiet van 10 euro naar 15 euro. Of zelfs naar 20 euro, want ja, bij zo’n hapje hoort misschien beter een speciaalbiertje dan gewoon een pint. Zo werkt upselling in de horeca.

Stap 1: Stel een sterke selectie mini snacks samen

Net als in het voetbal, win je geen matchen zonder een sterk team. Je hebt een goede selectie nodig om het verschil te maken. Wil je gasten overhalen om wat extra bij jou te spenderen, dan heb je ook eerst een overtuigend aanbod nodig.

Kijk daarvoor naar je concept en naar welke gasten je wil aantrekken: wat valt er bij hen in de smaak? Daar kan je vervolgens hapjes aan koppelen. Houden ze van een bier-en-food pairing? Of doen ze liever aan foodsharing? Dan is een sharing plate borrelmaatjes gegarandeerd een succes. Er is voor ieder wat wils, maar het is aan jou als horeca-uitbater om je ploeg samen te stellen.

Zorg voor een mooie combinatie van eyecatchers én margemakers. Zo verleid je gasten en maak je winst! Eenmaal je je ploeg hebt, is de volgende stap een winnende strategie kiezen.

Afbeelding
Van Geloven biedt een uitgebreid assortiment aan minisnacks aan

Stap 2: Maak je mini snacks zichtbaar

Wat je gasten niet zien, zullen ze ook niet bestellen. Een juiste plaatsing is dus cruciaal:

  • Verberg de mini snacks niet in een aparte categorie op je (online) menukaart, maar laat ze terugkomen bij de bieren én bij de snacks.
  • Meer nog, zet je margemaker zeker ook bij je specials.
  • En laat ze tot slot schitteren op je krijtbord of website.

Want herhaling werkt. Een gast die een eerste keer denkt “Goh, dat ga ik niet doen” gaat bij de tweede keer misschien wel overstag.

Tip: loop met elke bestelling van mini snacks een grote ronde door je zaak. Mooi op ooghoogte van je gasten. Zien eten, doet eten.

Stap 3: Werk slimme combinaties met dranken uit

Een upsell met een mini snack is op zich al interessant, maar als je slimme combinaties samenstelt, verkopen de snacks zichzelf.

  • Bied een snack aan die perfect past bij de bittere smaak van de populaire IPA, denk aan garnaalballetjes en een citroenmayonaise.
  • Ga op zoek naar een bier dat mooi samengaat met mini-loempia’s of kip-satés.

Door zelf na te denken over goede combinaties, hoeft je gast dat niet te doen en is de keuze snel gemaakt. Op onze Instagram-pagina deelden we trouwens recent nog enkele smaakvolle combinaties van Biersommelier Arvid Bergström.

En waarom zou je geen variatie op “Happy hours” bedenken, maar in plaats van met extra drank met een hapje. Één hapje is zelden genoeg!

Geen inspiratie? Bekijk ons aanbod mini snacks. Je vindt vast en zeker iets dat bij je gasten in de smaak valt!

Stap 4: Maak van je personeel mini snacks ambassadeurs

De rol van je medewerkers is cruciaal: zij zorgen voor een goede ontvangst, dat je gasten zich welkom voelen én kunnen een aanstekelijke factor zijn om toch iets extra te bestellen. Steek daarom voldoende tijd in je personeel om ze hierin te begeleiden.

Laat ze zeker van de suggesties proeven, maar beter is ze ook op zoek te laten gaan naar combinaties die werken. Iets wat je zelf ervaren hebt, kan je veel geloofwaardiger aanbevelen als suggestie. Heb je creatieve medewerkers? Laat ze meedenken over de presentatie van hun eigen favorieten en hoe je deze online misschien beter in de verf zet.

Stap 5: Doe zelf de suggestie

Het allerbelangrijkste is eigenlijk heel erg simpel. Weet jij welke zin iedere hamburgerzaak jaarlijks veel geld opbrengt? “Wil je daar frietjes bij?”. Waarom? De hamburger is de eyecatcher, maar de frietjes zijn de margemakers.

Als je weet wat je wilt verkopen, is wat bijsturen helemaal niet moeilijk. Neem het op in je suggesties, die je enthousiast aan de tafel uitlegt en stel altijd een bijvraag:

  • Willen jullie daar een borrelplank met krokante hapjes bij?
  • Wist je dat drank X perfect past bij hapje X?
  • Als je daar graag iets bij eet, hapje Z is onze weeksuggestie en krijg je aan een voordelige prijs.

Met zo’n bijvraag is de kans groot dat je je gasten op een briljant idee bracht, of ze net dat laatste zetje gaf om overstag te gaan. En wees niet bang dat je te opdringerig overkomt, want je gasten willen net graag verrast en verwend worden. Daarvoor gaan ze buitenshuis eten en drinken.

Afbeelding
Upselling met minisnacks - terrastafel met wijn

Stap 6: Laat je gasten proeven

Ze zeggen niet voor niets: ondervinding is het beste bewijs. Je kan je mini snacks aanprijzen en tentoonspreiden, maar als je erin slaagt je gasten een hapje te laten proeven, is de buit binnen. Overweeg daarom - zeker bij een nieuwe suggestie - een ‘good old’ proeverijtje zodra er voldoende gasten aanwezig zijn. Extra voordeel: iets eten, maakt bovendien dorstig. Dus zo’n proeverij is sowieso ook goed voor je drankverkoop.

Zit je horecazaak of terras langs een drukke wandelroute, dan is zo’n proeverij ook ideaal om passanten te laten stoppen. Wie loopt er voorbij een gratis krokante bitterbal of loempia? Ook handig om wat extra verkoop te realiseren: voorzie een take-away menu van twee drankjes met hapje. Informeer wel bij de gemeente of dit mag en aan welke regels je dan moet voldoen (denk aan sluikstorten e.d.).

Stap 7: Gebruik je sociale media om reclame te maken

Je kunt mini snacks fantastisch presenteren, maar als je in je zaak te weinig volk hebt, kan het nog altijd op een teleurstelling uitdraaien. Dus steek je graag wat tijd in je garnering en servies? Perfect! Maar zorg voor mooie foto’s die je online kan delen om je website en sociale media.

Vraag aan je volgers welke presentatie ze het lekkerst-uitziend vinden of bedenk een originele winactie. Met je mini snacks kan je het verschil maken, dus speel ze uit waar je kan!

Upsell in de horeca: oefening baart kunst

Een ultieme truc die altijd werkt, is er niet. En gelukkig, want anders deden al je concurrenten dat waarschijnlijk ook. Iedere horecazaak is anders, met een eigen cliënteel. Jij kent je gasten het beste, dus vertrouw op je ervaring en intuïtie en kies voor een winnende ploeg.

Want finaal is het de omzet die telt, en dan zijn mini snacks altijd winstgevend. Met minimale moeite realiseer je per portie al snel enkele euro’s extra. Dat kan voor jou het verschil betekenen tussen een mindere of goede dag, of tussen een oké-exemplaar en een superdag. En daar draait het om bij upselling.

Ben je nog op zoek naar verrassende combideals voor je klanten?

Ontdek ons uitgebreide assortiment aan mini snacks

Of bekijk meteen deze toppers: