Samen snacken: hoe de food sharing trend jouw zaak kan transformeren

Horeca Ondernemen Terras

Van tapas en borrelplanken tot menu’s om te delen. Steeds meer gasten kiezen voor kleine gerechtjes om samen van te genieten. Maar wat betekent deze food sharing trend voor jouw zaak?

Food sharing trend - tips voor horeca & frituur

Food sharing is helemaal in! Vergeet het traditionele idee waarbij elke gast zijn eigen gerecht kiest. Deze populaire trend wordt gedragen door jongere generaties, zoals millennials en Generatie Z en draait om samen genieten. In plaats van één gerecht worden er verschillende kleine gerechten geserveerd. Het idee is geïnspireerd op gezellige familiediners (in de VS wordt food sharing niet voor niets family-style dining genoemd), waarbij alle gerechten samen op tafel staan en iedereen lekker kan opscheppen wat hij of zij wil. Het draait om gezelligheid, comfort en het samen ontdekken van verschillende smaken met familie en vrienden, net zoals thuis.

De trend is natuurlijk niet nieuw. Vooral op het terras, tijdens het aperitieven, worden er al volop snacks gedeeld. Toch ontdekken steeds meer horeca-ondernemers de voordelen en passen ze zelfs hun hele business model aan op een informele en flexibele eetervaring. 

De voordelen van food sharing in jouw zaak

Dat food sharing veel voordelen heeft, staat vast. Niet alleen je gasten houden van de trend, ook je zaak wint erbij.

De voordelen voor je gasten:

 • Meer gezelligheid en beleving: Food sharing maakt van eten een sociale activiteit. Dat begint bij het samen beslissen van wat er besteld moet worden, maar wordt versterkt door het delen van de gerechten. Het is een trend die automatisch voor interactie zorgt en gesprekken start. Bovendien hechten jongere generaties veel belang aan variatie en gezelligheid.
 • Lekker veel flexibiliteit: Waarom zou je als gast slechts één gerecht kiezen? Door kleinere sharing gerechtjes aan te bieden, kunnen je gasten verschillende smaken uitproberen. Zo leren ze jouw keuken beter kennen én het vermindert hun keuzestress. En als heel de tafel fan is van een lekker gerecht, zoals de Kipkorn taco’s, bestellen ze gewoon nog een portie bij, toch?
Afbeelding
Food sharing - kleine gerechten voor meer flexibiliteit

 

De voordelen voor je zaak:

 • Hoger rendement per bestelling: Door gasten te laten kiezen voor meerdere kleine gerechten, verhoogt de gemiddelde besteding per bestelling. Want ook al zijn de individuele porties kleiner (en dus goedkoper), gasten bestellen natuurlijk meer dan één portie per persoon. En daar horen ook weer drankjes bij. Food sharing duwt het gemiddelde kassaticket al snel de hoogte in!
 • Minder druk in de keuken: Omdat je vaak met heel wat verschillende gerechtjes zit, hoef je niet alles samen te serveren. Zo heeft de keuken meer vrijheid en ruimte om gerechten op een efficiënte wijze af te werken en door te sturen, waardoor de druk op je team zakt.
 • Minder voedselverspilling: Food sharing helpt voedselverspilling tegen te gaan doordat gasten enkel bestellen wat ze willen proeven en kunnen bijbestellen als ze nog honger hebben. Omdat de porties kleiner zijn, is het minder erg wanneer er toch iets over blijft. 
 • Een flexibele menukaart: Het is eenvoudiger om de seizoenen te volgen en nieuwe gerechten te testen. Minder succesvolle gerechtjes kunnen gemakkelijk vervangen worden zonder de hele menustructuur te hoeven aanpassen.

Zo zie je maar dat het zeker de moeite waard is om in te zetten op food sharing in jouw restaurant of horecazaak.

Aan de slag met food sharing?

Wil je met iets nieuw starten zoals food sharing? Dan is het belangrijk om even na te denken over wat goed voelt voor jouw horecazaak of restaurant. Pas je meteen je hele menu aan? Of enkel je terrasmenu? Probeer je het enkel tijdens de lunch? Of bij het aperitief? Neem de tijd om een slimme strategie uit te denken. 

Twijfel je of je gasten openstaan om te delen? Test dit dan eerst met borrelplanken of verschillende aperitief hapjes. Het aperitief-moment is het perfecte moment om de food sharing trend uit te proberen.

Afbeelding
Samen aperitieven - food sharing tips

 

Een stappenplan voor je zaak

Om als restaurant aan de slag te gaan met food sharing, pas je het volgende stappenplan toe:

 1. Kies het juiste moment: Gooi niet meteen je hele zaak om, maar kies één moment uit om te starten met food sharing. Het terrasseizoen is hier perfect voor, maar er zijn wellicht nog andere momenten waarop je gasten graag snacken.
 2. Pas je menukaart aan: Begin met een selectie van gerechten die geschikt zijn om te delen. Denk aan diverse, kleurrijke gerechten die samen een breed smakenpalet bieden. Betrek je keukenteam en personeel bij dit proces voor creatieve ideeën. Vergeet zeker je signature dish niet op te nemen, in een kleinere portie.
 3. Test je nieuwe menu: Test je food sharing-menu met een kleinere groep gasten, vrienden of familie om feedback te verzamelen. Je test niet alleen je gerechten, maar ook dingen zoals de portiegrootte en bereidingstijd. 
 4. Train je personeel: Zorg dat je personeel goed geïnformeerd is over het concept en hoe ze het aan de gasten kunnen verkopen. Train ze zeker in upselling-technieken, als je dat eerder nog niet hebt gedaan.
 5. Maak reclame: Gebruik sociale media, je website, lokale media en influencers om je nieuwe food sharing-aanbod te promoten. Zien eten, doet eten!
 6. Evalueer en stuur bij: Na de lancering verzamel je feedback van je gasten en personeel. Welke gerechten vallen in de smaak, welke minder? Gebruik deze inzichten om je aanbod en service verder te verbeteren.
Afbeelding
Inspiratie om met food sharing te starten

 

Inspiratie voor je food sharing menu

Heb je graag wat extra inspiratie over wat je best op je kaart zet? We hebben onze favoriete sharing gerechten voor je opgelijst:

Zoek je naar nog meer ideeën voor je menu? Bekijk al onze recepten.

Food sharing is extra populair tijdens het terrasseizoen

Wie samen genieten zegt, zegt terras. Food sharing maakt het terrasseizoen nog levendiger en succesvoller door het sociale en gezellige aspect van samen eten te benadrukken. Het is dan ook het uitgelezen moment om met food sharing te starten! Bedenk bijvoorbeeld speciale menu-opties, zoals een 'sunset sharing special' of een ‘after work sharing special’. Zo speel je in op het moment met gerechten om te delen, bijpassende drankjes en een vaste prijs.

Afbeelding
Het terrasseizoen - ideaal om te starten met food sharing

 

Kwalitatieve snacks om te delen

Van Geloven biedt een smakelijk en professioneel assortiment snacks aan dat perfect aansluit bij de food sharing trend. Onze snacks zijn bijna té lekker om te delen. 

Met onze kwalitatieve snacks, originele recepten en handige tips geef je jouw gasten een gezellige eetervaring. 

Bekijk ons assortiment voor horeca en frituur.