Zo doe je aan klantenbinding in de horeca

Fastservice Horeca Ondernemen

De gasten in je zaak zijn goud waard. Klantenbinding is dan ook een belangrijk element van een succesvolle horecazaak. Daarom delen we hier een aantal tips om je bestaande gasten extra in de watten te leggen.

6 tips om je klantenbinding te verbeteren I Horeca & Frituur

Als horeca-ondernemer weet je dat het belangrijk is om nieuwe gasten aan te trekken. Maar wat dacht je van de gasten die al jaren bij jou langskomen? Zij zijn minstens even belangrijk voor het succes van jouw zaak. Hou je bestaande gasten tevreden en je frituur of horecazaak zal groeien. Hoe doe je dat? Ga aan de slag met de 6 tips in dit artikel.

Het belang van vaste gasten in horeca

Onderzoek toont aan dat vaste gasten belangrijk zijn voor een horecazaak. Mensen die jouw zaak al kennen en met veel plezier terugkomen, zijn goed voor maar liefst 50% (of meer) van de omzet. Alleen komen er gemiddeld van iedere 10 gasten amper 3 terug. Daar zit dus heel wat potentieel om het aantal terugkerende gasten te verhogen, met een omzetgroei tot gevolg.

Nog drie extra redenen om in te zetten op klantenbinding:

 • Het is gemakkelijker - en vaak kostenefficiënter - om iemand te overtuigen om nog een keer langs te komen, dan dat je iemand moet overtuigen om voor de allereerste keer langs te komen.
 • Tevreden gasten die steeds terugkomen zorgen voor mond-tot-mondreclame. Inzetten op je bestaande cliënteelclienteel zorgt dus automatisch voor nieuwe gasten.
 • Een lege horecazaak is geen probleem voor een vaste gast. Ze kennen je namelijk al. Handig om die eerste tafels te vullen en zo nieuwe gasten aan te trekken.

Wil je genieten van extra veel voordeel? 

Meld je aan op MyB'eats.

Hoe verhoog je het aantal terugkerende gasten?

Gemiddeld komen 7 van de 10 gasten niet terug. Dat kan beter. Los van je omzet, wil je toch vooral je gasten een zo goed mogelijke ervaring bezorgen? Zet je daarop in, dan komen ze vanzelf terug.

Tip 1: Zorg voor een warm onthaal en hartelijke service

Goed begonnen is half gewonnen. Een warm welkom vormt een mooie start voor een leuke en gezellige ervaring. Uiteraard speelt het eten en drinken een grote rol, maar het is vooral het gevoel - een positieve of negatieve service - dat mensen onthouden en dat bepaalt of ze al dan niet terugkeren.

Tip: Speel zelf eens gast in je eigen zaak en kijk hoe jij alles ervaart. Het vergt wat inlevingsvermogen, maar wie weet ontdek je dingen die de ervaring verbeteren.

Zorg voor een persoonlijke toets door:

 • Namen en voorkeuren van je vaste gasten te onthouden en er bij volgende bezoeken gebruik van te maken.
 • Behandel je gasten zoals je zelf behandeld wilt worden. Dat klinkt logisch, maar blijft belangrijk om te onthouden.
 • Kleine details maken een groot verschil. Geef iets extra bij het vertrek. Dat kan een gratis drankje van het huis zijn, maar evengoed een handgeschreven kaartje of bedanking op de rekening

Tip: Een gast in de watten leggen, kan ook door upselling technieken te gebruiken. Die tip om bij een drankje een portie Borrelmaatjes® te nemen om samen te delen, verbetert de ervaring van je gast. Of onderbouwde suggesties op vlak van beerpairing worden altijd gewaardeerd!

Afbeelding
Klantenbinding verhogen - tips, voorbeelden & strategie

 

Tip 2: Ga aan de slag met data, maar hou het eenvoudig

Data verzamelen is de eerste stap om de ervaring van je gasten te verbeteren. Hoe meer je weet, hoe beter je jouw gasten kan bedienen. Als je naast de voornaam weet wanneer een gast jarig is en daar wat extra mee doet, scoor je meteen punten.

Alleen, hoe verzamel je informatie zonder dat het je gasten stoort? Als je gasten tevreden zijn, krijgen ze vaak een gevoel van betrokkenheid, dat is hét moment om te vragen naar feedback. Als je werkt met een online reserveringssysteem, heb je trouwens al een deel van de informatie in het systeem staan.

Altijd handig om te noteren:

 • Hoe vaak - en wanneer - een gast terugkomt
 • Welke allergieën iemand heeft
 • Wat zijn/haar/hun voorkeuren zijn (eten, drank, plaats in je zaak)
 • Verjaardagen

Maak het niet te ingewikkeld. Een sterrenbeeld of schoenmaat heb je niet nodig om te scoren bij je gasten. Vraag alleen naar informatie die je effectief gebruikt.

Tip: Waarom zou je niet vragen naar hun populairste snack? Dat kan handig zijn om rekening mee te houden bij het opstellen van je menukaart of aanbod.

De meest voorkomende manier om data te verzamelen, is natuurlijk met een klantenkaart of een spaarprogramma. Dat werkt, omdat gasten het leuk vinden om in ruil een gratis snack, drankje of dessert na zoveel punten te krijgen. Trouwe gasten belonen is altijd een goed idee, want je geeft ze een extra reden om zeker terug te komen.

Tip 3: Omarm de allergieën van je gasten

In de horeca is het van groot belang om gastvrij en flexibel te zijn. Dat geldt vooral als het gaat om de allergieën en dieetwensen van je gasten. Veel horecazaken zien dit als een last. Maar door hier rekening mee te houden, geef je je gasten het gevoel dat je naar ze luistert en hun behoeften serieus neemt.

Het is een eenvoudige manier om je te onderscheiden van andere horecazaken in de buurt. En je kan er nog een stapje verder in gaan. Ontwikkel een speciaal menu voor gasten met een bepaald dieet of allergie. Of als je op voorhand vraagt naar dieetwensen en allergieën, kan je zorgen voor een ervaring (en menu) op maat. Gasten met allergieën kunnen niet overal terecht. Zorg dat ze zich bij jou welkom voelen, en je hebt er trouwe gasten voor het leven bij.

Afbeelding
Trouwe klanten - succes door klantenbinding

 

Voor iedere gast vind je in ons assortiment verschillende soorten snacks. Wist je trouwens dat je op onze productpagina’s ook steeds de allergenen-informatie kan inkijken?

Tip 4: Negeer negatieve reviews niet

Als horecaondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de feedback die je ontvangt van je gasten. De goede en de minder goede. Vraag daarom actief om feedback. Online, maar ook gewoon in je zaak.

Tip: Stel een gerichte vraag zoals “Wat kunnen we veranderen om het de volgende keer nog beter te doen.” Zo zullen gasten sneller je werkpunten benoemen. Als je vraagt “Was het lekker?” krijg je meestal een oppervlakkige “Ja hoor” of “Absoluut”, waar je niet echt iets van leert.

Kreeg je een review?:

 • Was de gast tevreden. Super! Misschien kan je reageren met een bedankje en/of een klein extraatje voor de gast.
 • Was het een slechte review? Dat kan soms confronterend zijn, of niet helemaal eerlijk aanvoelen. Toch is online discussiëren zelden de beste optie. Het is vaak beter de kritiek te erkennen en indien nodig je te verontschuldigen. Misschien kan je contact opnemen met de gast om de situatie recht te zetten?

Als je een klacht of opmerking serieus neemt, slaag je er vaak in om de gast terug voor jou te winnen. En als dat eenmaal lukt, heb je er weer een extra trouwe gast bij. Onthoud vooral dat een negatieve review een kans is om jezelf te verbeteren en de ervaring van je gasten te optimaliseren.

Tip 5: Tijd voor actie(s)

Naast tijdelijke promoties kan het ook interessant zijn om een vast menu, actie of dag te creëren voor je trouwe gasten. Op die manier kunnen ze uitkijken naar een vast moment of gerecht waar ze altijd van kunnen genieten. Daarnaast kan je ook extra evenementen organiseren, zoals optredens of proeverijen, om zo een leuke en unieke sfeer te creëren in je zaak en gasten een reden geven om langs te komen.

Tip: Vermeld bij het afrekenen dat je gasten een bepaalde korting of gratis snack krijgen als ze binnen 30 dagen terugkomen.

Zoek je naar nog meer ideeën? Ontdek meer dan 10 interessante horeca-acties om extra gasten aan te trekken.

Tip 6: Laat je personeel stralen

Een goede werksfeer en tevreden personeel zijn natuurlijk belangrijke factoren voor het succes van een horecazaak. Wil je graag tevreden gasten, zorg er dan voor dat je medewerkers zich gewaardeerd en gelukkig voelen.

Afbeelding
Personeel in horeca - klantenbinding tips

 

Hoe pak je dat aan:

 • Zorg voor een leuk onthaal op de eerste werkdag. Denk aan die belangrijke eerste indruk, dat geldt ook voor nieuwe werknemers.
 • Wijs een work buddy aan. Iemand die een nieuwe medewerker op die eerste dagen of weken extra onder de arm neemt en bij wie ze informeel kunnen aankloppen wanneer er iets mis gaat of als ze vragen hebben.
 • Vier successen op een 'good news' prikbord en stimuleer positieve feedback.

Betrek je medewerkers bij het bedenken van ideeën om het hart van je gasten te veroveren. Betrokkenheid werkt altijd motiverend. Misschien hebben ze wel een schitterend idee om je menukaart slim aan te passen, of zien ze andere mogelijkheden om de klantenbinding te verhogen.

Lees zeker ook deze artikels om nog meer uit je zaak te halen:

De lekkerste snacks voor trouwe gasten

Het creëren van een loyale groep gasten kost tijd, energie en geduld, maar is het meer dan waard. Ga meteen aan de slag met bovenstaande tips om de harten van je gasten te veroveren. En waarmee beloon je je trouwste klanten beter dan met de lekkerste snacks? Met ons breed en kwalitatief hoogstaand aanbod, versterken we jouw relatie met je gasten.

We zetten niet alleen in op snacks, maar delen ook regelmatig tips en inzichten en inspirerende recepten om jou te helpen bij het ondernemen.

Ontdek alle snacks