Welke soorten snacks zijn er? Het smakelijkste overzicht
In België weten we als geen ander wat goed is. Een lekkere frituursnack hoort daar zonder enige twijfel bij. Het aanbod is dan ook groot. Ken jij alle soorten snacks?
In België weten we als geen ander wat goed is. Een lekkere frituursnack hoort daar zonder enige twijfel bij. Het aanbod is dan ook groot. Ken jij alle soorten snacks?
Een snack tussendoor, bij een portie frieten, tijdens het aperitief of ‘s avonds na het uitgaan. Er is voor elke gelegenheid wel een snack te vinden. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste categorieën, de toppers, vergeten snacks en nieuwigheden op de markt. Zo weet je wat er zeker niet mag ontbreken op het menu van jouw frituur.
Het meest complete assortiment snacks voor professionals? Dat vind je hier. →
Origineel uit Frankrijk, en bij onze noorderburen een échte klassieker: de kroket. Ook in België zijn kroketten steeds vaker terug te vinden op het menu. Oorspronkelijk waren het vooral vleeskroketten die hun weg vonden naar de frituren. Tegenwoordig zijn er veel meer variaties op de markt met bijvoorbeeld kip, garnaal en groente. Kroketten komen in alle soorten, maten en smaken en ze worden steeds luxueuzer en creatiever.
Ondanks alle nieuwe smaken en varianten, wordt de rundvleeskroket nog steeds het meest gegeten. Zowel blokjes- als draadjesvleeskroketten doen het goed, afhankelijk van de regio. In ons assortiment vind je maar liefst 18 variaties voor in jouw frituur.
Leestip: wil je meer tips en trends lezen over de kroket? Klik dan hier.
Net als kroketten, horen bitterballen tot de categorie van ragoutsnacks. Snacks met een dikke, kruidige en smeuïge vulling van gegaarde stukjes vlees, kip of vis. Bitterballen zijn immers niets meer of minder dan kleine, balvormige kroketten.
Veel Belgen bestellen bitterballen in de frituur. Toch liggen er voor horeca-ondernemers kansen. Het verhaal van nieuwe smaken en varianten, geldt ook voor bitterballen. Je kan er dus mee experimenteren en originele gerechten mee severen. Mini hamburgers, een portie om te delen of zelfs een hippe bowl met bitterballen. Met bitterballen kan je jouw gasten zeker verrassen.
Dat de frikandel een populaire snack is in de Belgische frituren, kon je al eerder lezen op onze website. Deze langwerpige vleessnack is niet weg te denken uit de frituur. De kruidige smaak, stevige bite en het vaste succesrecept gaat al een hele tijd mee. Tegenwoordig zijn er ook van de frikandel steeds meer varianten op de markt.
De lekkerste frikandellen voor jouw frituur ontdek je hier.
Hamburgers doen het al een hele tijd goed. Op evenementen, tijdens de lunch, ‘s avonds als maaltijd of lekker als snack tussendoor. Jong én oud smult van de burger tussen een broodje. Enkele jaren geleden waren hamburgers plots dé hype. Dat is ondertussen wat gaan liggen, maar je kan nog steeds je voordeel doen met een aantal heerlijke burgers op je menu. Zowel in de frituur, als in een horecazaak.
Een klassieke burger, eentje met kip of vis? Je vindt het allemaal in ons assortiment.
Tip: probeer deze bijzondere hamburger recepten zeker uit!
Mooi meegenomen: hamburgers zijn populair bij afhalen en thuisbezorging. De juiste snacks selecteren voor op jouw menu, kan je frituur of horecazaak een flinke boost geven.
Er zijn nog meer soorten snacks dan kroketten, bitterballen en frikandellen. Er zijn varianten op deze klassiekers zoals de viandel - een frikandel in een krokante korst - of snacks die zelfs zijn uitgegroeid tot echte toppers zoals de Carrero®.
En dan heb je natuurlijk nog verschillende andere vleessnacks, zoals de berehap, Pikanto® en Ribster. Kijk zeker eens rond in ons assortiment, wie weet vind je wel een nieuwe snacktopper voor op jouw menu.
Dat kip de laatste jaren aan populariteit wint, hoeven we je niet uit te leggen. Je ziet steeds meer kipgerechten en -snacks op het menu staan, en zelfs restaurants, fast-service en fastfoodketens die énkel kip serveren.
Er is een uitgebreid aanbod van kip en kalkoen snacks waardoor jij kan inspelen op de toenemende vraag. De Kipkorn®, Kipnuggets, Kippets en Kipfingers® hebben geen extra uitleg nodig. Ze staan al jaren op het menu in België en worden vaak besteld.
Maar ook de Sito® Gold, Lucifer® en Sweet Chick-In Chili, een kipsnack met sweet chili saus, vallen onder deze categorie. Met deze kiplekkere snacks bied je nog meer opties aan. Wist je trouwens dat er van de frikandel en kroket ook kip-varianten bestaan?
Een ander soort snacks waar je niet omheen kan, zijn de kaassnacks. De kaaskroket is natuurlijk ingeburgerd in België en staat wellicht op je menu. Maar ken je de kaassoufflé al? Deze snack is vooral populair in Nederland, en bestaat uit een kaasvulling met daaromheen bladerdeeg en paneermeel. Er zijn verschillende varianten die je kan aanbieden. Zo zijn er kaassoufflés met gewone kaas, ham & kaas en tomaat mozzarella. De Souflesse Kaas bestaat ook in mini formaat, ideaal als hapje bij het aperitief.
Bekijk je ze graag allemaal in detail? Hier vind je ons assortiment kaassnacks.
Wil je liever een nieuwe kaassnack op je menu? De Nacho Cheese bites van Mora doen het sinds hun lancering erg goed. Deze licht pikante snack is geïnspireerd op de wereldberoemde Mexicaanse nacho’s met kaas en moet je zeker uitproberen.
Een onderschatte frituursnack is de loempia. Wist je dat de loempia in Nederland zelfs één van de populairste frituursnacks is? Maar ook in België hebben ze hun plaats op het menu. Vooral de mini-variant doet het goed in de frituren. Je hebt loempia’s met kip, kip & ham of vegetarisch.
Er zijn nog meer Oosterse snacks die duidelijk in de smaak vallen, zoals de bami- en nasischijven. Of je ’m nu liefst als schijf of blok aanbiedt, gewoon oriëntal of extra pittig, er zijn verschillende varianten om op je menu te plaatsen.
Een aantal snacks die al aan bod kwamen in dit artikel, zijn vegetarisch. De Nacho Cheese bites en vegetarische loempia zijn daar voorbeelden van. Maar ondertussen bestaan er ook veggie varianten van andere snacks, zoals vegetarische frikandellen en van de kipkorn®.
Omdat er steeds meer Belgen vegetariër of flexitariër zijn, is het belangrijk dat je in jouw frituur of horecazaak voldoende vegetarische opties aanbiedt. Eén op vier Belgen eet nu al regelmatig geen vlees meer, wacht dus niet te lang om je menu aan te passen.
Meer weten over vegetarisch snacken? We bundelen alle informatie op onze themapagina.
Steeds meer smaken uit de zee vinden hun weg naar de Belgische frituren. De garnaalkroket is al lang geen uitzondering meer. De fishburger, fishcorn® en zeestick/picknicker, met heerlijke stukjes witte visfilet, vind je ook in een aantal frituren op het menu.
Er zijn snacks die je niet zo gemakkelijk in één categorie kwijt kan. Deze snacks hebben een heel eigen karakter, uniek smaakprofiel en vaak een opvallend uiterlijk. Zo vallen ze goed op in je zaak. We hebben het dan over snacks zoals de Taco/Bocado, Ragoezi en smulrol. Het is interessant om een aantal van deze speciale snacks op je menu aan te bieden voor gasten die graag eens experimenteren. Bovendien gaan een aantal van deze snacks al een tijdje mee en hebben ze hun plaats in jouw frituur meer dan verdiend.
Je vertrouwde frituursnacks, in mini-formaat. Ideaal voor je gasten die niet kunnen kiezen of graag van alles wat wil uitproberen. In ons assortiment vind je verschillende mini-versies van populaire snacks:
De Mini Toppers van Ad van Geloven en de Borrelmaatjes® zorgen er zelfs voor dat je als ondernemer helemaal niet meer hoeft te kiezen. Deze mixen van verschillende minisnacks hoef je enkel nog te bereiden. Daarnaast zijn er natuurlijk snacks die sowieso een klein formaat hebben zoals bitterballen en kipnuggets.
Dat er heel wat soorten snacks op de markt zijn, dat is wel duidelijk. Als friturist of horeca-ondernemer is het vooral belangrijk dat je de voorkeuren van je gasten goed kent, en dat je op de hoogte blijft van nieuwigheden. Zo kan je altijd makkelijk inspelen op nieuwe trends. Bovendien kunnen snacks voor extra marge zorgen, door ze een upgrade te geven met speciale sauzen, op een boordje en met extra toppings.
Wil je graag aan de slag met de snacks uit dit artikel?