Tags: De Basics

Meer nog, ondanks dat het oudste - gekende - recept teruggaat tot 1705, is de kroket helemaal niet gedateerd, denk aan kleinere croquetas als tapasgerecht of aan artisanale kroketten met lokale kaas of bieren zoals de Stoofvleeskroket. De kroket is én blijft krakend vers, en erg interessant voor jouw brasserie, horecazaak of frituur:

 • Snel te bereiden
 • Heel prijsbewust
 • En vooral erg lekker

In dit artikel delen we enkele tips om ook in jouw horecazaak te verrassen met ons assortiment van smaakvolle kroketten.

Ontdek ons uitgebreide aanbod

Kroketten: voor elk wat wils

Krokant en knapperig, zo hoort een kroket te zijn. Maar trekt niet iedere kroket op elkaar? Dat zou je zo op het eerste zicht misschien kunnen denken, maar het tegenovergestelde is waar:

 • Je hebt in eerste instantie een verdeling op vlak van vulling, denk aan vlees, kaas, garnalen, groenten of gecombineerd.
 • Maar ook binnen één segment is er veel variatie mogelijk, bijvoorbeeld door te kiezen voor een kroket met rundvlees, stoofvlees of kip.
 • En dan heb je nog de grootte van je kroket, extra toevoegingen zoals rijst of aardappelen, en welke ingrediënten je gebruikt voor het krokante jasje.

Meer dan keuze genoeg dus. Gelukkig betekent dat niet dat je als horeca-uitbater je diepvries moet vullen met iedere soort kroket, maar wel dat je perfect zelf een doelgerichte selectie kan maken. En met jouw keuze je gasten op een aangename manier kan verrassen. Zijn kroketten een belangrijk onderdeel van je menu? Zet dan bijvoorbeeld elke maand (of seizoen) een andere kroketsoort als ‘special’ op de menukaart.

Weet je niet waar te beginnen? Bekijk hier het assortiment (smaak)kroketten en ontdek vernieuwende concepten die extra aanslaan in de horeca als aperitief, voorgerecht of gewoon als lekkernij tussendoor zoals de Stoofvleeskroket of de bourgondische kaaskroket van De Bourgondiër.

Afbeelding
Kroket op een broodje, populair in Nederlandse horeca

Kroket op een broodje 

Vergelijkbaar met de kaaskroket in België, heeft zowat iedere horecazaak in Nederland een ‘kroket op een broodje’ op de menukaart staan. Voorlopig stak die gewoonte de grens nog niet over, maar de Nederlandse markt bewijst dat het gerecht populair kan zijn en rendabel is.

Bedenk daarom je eigen variant op deze klassieker en kijk of je je gasten meekrijgt. Met meer dan 400.000 resultaten in Google vind je vast eentje die werkt in jouw zaak!

Bekijk hier alvast een voorbeeld.

Serveer met gezonde garnituur

Voor veel mensen voelt een kroket eten aan als zondigen. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Met een paar kleine ingrepen, ga je van ongezond naar een volwaardig en zelfs gezond gerecht. Hoe?

 • Serveer een (kaas)kroket op een rijkgevulde salade met rucola, erwten, walnoten en een zelfgemaakte honing-mosterd dressing.
 • Zet een vegetarische kroket met bruin brood en een huisgemaakte groentesoep op je menukaart.
 • Of bied je gasten een gezonde dip bij hun kroket aan, zoals een op-smaak-gebrachte hummus of verse tartaarsaus op basis van yoghurt (in plaats van mayonaise).

Zo combineer je de aantrekkingskracht van de ‘guilty pleasure’-snack met het idee van een volwaardige maaltijd en zijn je gasten ook blij. Want het smaakt én voelt goed.

Afbeelding
Kroket met gezonde garnituur - presentatie op bord

Verleiden doe je visueel

Op vlak van vulling en bijgerechten, kreeg je al een aantal suggesties, maar het oog wil ook wel wat. Presenteer je kroket daarom als kunst met een grote K. Je vindt veel voorbeelden online, maar hier alvast een paar basistips bij het serveren:

 • Speel met textuur en combineer een crème met iets krokants.
 • Denk in de hoogte. Als je meerdere kroketten serveert, leg ze niet gewoon naast elkaar, maar wat op elkaar voor een leuk effect.
 • Doseren is belangrijk, want zowel te weinig als te veel zijn afknappers.
 • Zorg voor kleur, denk aan een verrassend gekleurd broodje, of voeg met groenten frisse kleuren toe. Let er wel voor op dat het ook niet té veel wordt.
Afbeelding
Kroket op een gekleurd broodje - Van Geloven

Zo zie je maar dat je met een ‘simpele snack’ of een ‘klassiek voorgerecht’ zoals de kroket, erg leuke dingen kan doen. Naast de afwerking kan je ook het verschil met zaken in je buurt maken door in te zetten op beleving: 

 • Maak je eigen kroket-loket (als alternatief op de kroket uit de muur of de take away koffie-stand)
 • Ga voor blindproeverijen
 • Of bied een kroketten-en-bier-pairing aan

Zolang de gasten maar tevreden zijn en over je zaak praten, toch? Op zoek naar nog meer leuke ideeën voor beleving op je zomerterras?

Download de terrasgids en haal het maximum uit je horeca-terras

Durf experimenteren

De belangrijkste boodschap die je moet onthouden: kroketten lenen zich voor zoveel meer toepassingen. Wat dacht je van een kroket te combineren met een goedgevulde wrap met groenten: bij elke hap krijgen gasten een mix van krokant, zacht, zout, zuur en romig binnen. De mogelijkheden zijn maar zo beperkt als je eigen fantasie en inspiratie. 

De beste tip: probeer zelf van alles uit! Combineer verschillende varianten met verschillende sauzen (van limoen tot truffel), op verschillende broodjes, wraps of zelfs pannenkoeken en ga helemaal los. Ontdek de kroket op je eigen manier. Beter nog, betrek ook je gasten, bijvoorbeeld op een maandelijkse proefavond en maak er samen een leuke zoektocht van.

Een krokant aperitief

Vermoedelijk heb je kroketten als voorgerecht of als volwaardige maaltijd staan, maar weet dat de tapas-trend ook interessant is voor bij het aperitief. De kleinere kroketjes zijn een lekkere variant op gefrituurde hapjes (en erg populair). Niet voor niets zijn ze een vast onderdeel van onze Borrelmaatjes.

Probeer het eens en kijk of je gasten het smaken!

De kroket zit boordevol knapperige kansen

Zoals je ziet, kan je heel wat verschillende kanten uit met je kroket. Je vindt vast iets dat helemaal past bij je eigen horecazaak. In het begin is het misschien even zoeken, maar als je de juiste combinatie gevonden hebben, is zo’n kroket een financiële schot in de roos.

Het belangrijkste dat je nodig hebt? Goesting om te proberen (en te proeven) en een professionele partner. Bij Van Geloven nemen we kroketten serieus, niet voor niets hebben we het grootste assortiment aan kwaliteitsvolle kroketten voor horeca-ondernemers zoals jij.

En waar beter om je gasten te verwennen met kroket-gerechten dan je zomerterras bij een fris biertje of glas wijn. Wil je graag extra tips & tricks om je terras te laten scoren?

Download de terrasgids en haal het maximum uit je horeca-terras