Onweerstaanbare menu deals: de sleutel tot slim verkopen in je frituur

Fastservice Ondernemen

Meer verkopen in je frituur, dat doe je met zorgvuldig samengestelde menu deals. In dit artikel delen we enkele praktische tips om je gasten te verleiden met onweerstaanbare aanbiedingen.

Menu deals: de sleutel tot slim verkopen in je frituur | Van Geloven

Wie houdt er niet van een goede deal? Zeker nu consumenten steeds prijsbewuster worden, kan zo’n deal een wereld van verschil betekenen.

Niet alleen jouw gasten doen er hun voordeel mee. Een zorgvuldig samengestelde menu deal is een win-win situatie. Ook jij, als ondernemer, hebt er baat bij. Je trekt nieuwe gasten aan, beperkt het aantal verschillende bestellingen en je verkoopt er meer mee.

Maar wat is een goede deal? Hoe stel je die samen? Hoe zorg je ervoor dat zo'n voordeelmenu winstgevend is? We leggen het uit in dit artikel.

Een menu deal voor elk moment

Een menu deal is een goede manier voor jou als frituur-uitbater om meer te verkopen. Menu deals kunnen allerlei vormen aannemen. Je kan ze dus op elk moment van de dag inzetten.

Hier zijn alvast vijf manieren om menu deals in te zetten in jouw frituur:

 • De combideal: je biedt een combinatie van 2 of meerdere producten aan voor een bepaalde prijs. Dat kunnen 2 frituursnacks zijn, een portie frietjes en een snack of zelfs frieten, een snack en een drankje.
 • De lunchdeal: een combideal, maar dan op maat van de lunch. Ga voor een snack op een broodje of een loaded snack, gecombineerd met een drankje aan een lagere prijs. Al dan niet met een kleine portie frietjes of een salade. Ideaal voor je gasten die geen tijd te verliezen hebben, en snel en voordelig willen genieten van een volledige maaltijd.
 • Het familiepakket: een voordeelmenu voor het hele gezin. Denk bvb. aan een puntzak frietjes en enkele frituursnacks - wat dacht je van 2 frikandellen, een portie bitterballen en kipfingers - en een aantal drankjes. Vergeet ook zeker niet om een kidsdeal op je menu aan te bieden.
Afbeelding
Onweerstaanbare menu deals voor je frituur | Van Geloven

 

 • Een thema- of seizoensgebonden deal zoals een Halloween-menu deal met een freaky frikandel, of een zomerdeal voor op je terras waarbij je gast een fris drankje krijgt bij een snack naar keuze.
 • De Happy Hour deal zet je enkel in op bepaalde uren van de dag. Werk enkele combinaties uit van je populairste frituursnacks en bijhorende drankjes, en zet ze in om rustige uren op te vangen of om net tijdens drukke momenten de bestellingen wat te sturen.
 • Wat denk je van een ‘loyalty deal’, exclusief voor je vaste gasten? Bied hen een korting aan, die enkel geldt na een aantal bestellingen. Handig om je gasten aan te moedigen om terug te komen of om zich te registreren voor een klantenkaart.
 • Als laatste kan je een ‘meeneem-deal introduceren, een snack die je gasten gewoon meenemen, in combinatie met een drankje. Zonder extra gedoe, aan een voordelige prijs. Denk aan een hamburger, berehap of Carrero®.

Wil je genieten van extra veel voordeel? 

Meld je aan op MyB'eats

Afbeelding
Spaar voor extra voordeel | MyB'eats

 

Menu deals zorgen voor meer verkoop

Klinkt natuurlijk leuk, zo’n deal. Zeker voor je gasten. Maar is het nu echt zo slim om erop in te zetten? Absoluut! Menu deals brengen heel wat voordelen met zich mee:

Meer controle

Met menu deals stuur je de bestellingen, want je duwt je gasten in een bepaalde richting. Dat is handig voor je voorraadbeheer. Je kan de producten waar je op inzet, in grotere hoeveelheden aankopen. Je vermindert er ook je food waste mee. Heb je van een bepaalde snack nog veel in voorraad? Dan kan je die wegwerken met de ‘Deal van de Dag’ of het ‘Menu van de Week’.

Bovendien maak je zo het werk in je frituur een stuk makkelijker en efficiënter. Dat zorgt voor minder stress, en meer tijd om andere dingen te doen.

Minder keuzestress

Deals zorgen ook bij je gasten voor minder stress. Keuzestress, om precies te zijn. Veel bezoekers laten zich graag leiden door jou, de expert. Een vaste menu deal maakt de keuze voor hen.

Scherp geprijsd

Minder keuzestress is natuurlijk niet de enige drijfveer. Veel gasten kiezen voor je menu deal, omdat het een goede deal is. Ze betalen minder, en dat lokt altijd nieuwe gasten.

Het geeft jouw frituur een boost. Je blijft concurrentieel dankzij je deals doordat je aan je gasten een voordelige prijs aanbiedt zonder dat het goedkoop overkomt. Een deal komt beter over dan een traditionele korting.

Een aangename kennismaking

Neem zeker eens nieuwe of minder populaire producten op in een deal. Als de prijs wat lager is, zullen je gasten deze snacks sneller uitproberen. Valt de snack in de smaak? Dan is de kans groot dat ze de volgende keer de snack opnieuw bestellen, deze keer aan de normale prijs.  

Afbeelding
Combideals voorbeelden voor in je frituur | Van Geloven

 

Als je een voordeelmenu op je kaart zet, verhoog je dus niet alleen je omzet, maar werk je ook efficiënter, ga je slimmer om met voorraden en biedt je je gasten een betere ervaring.

Tip: Ben je benieuwd naar de meest populaire snacks voor frituren? Deze snacks zijn perfect om als deal in te zetten.

Opgelet: zorg dat je deal winstgevend is!

Als ondernemer is het natuurlijk belangrijk dat je ervoor zorgt dat de deal winstgevend is. Het is meer dan zomaar een korting geven op een maaltijd, het moet deel zijn van een goed uitgedachte prijsstrategie.

De meeste deals werken omdat je een aantal items combineert, zoals een drankje en een snack. Je combineert best een product waar je een hoge(re) marge op hebt, met een product waar je wat minder marge op hebt. Zo ben je zeker dat je iets overhoudt aan je deal. Of kies voor producten, die je - al dan niet tijdelijk - goedkoper kan inkopen. Zo creëer je zelf die extra marge.

Breng bij het samenstellen van je deal alle kosten in kaart. Zo vermijd je achteraf onaangename verrassingen.

Hoe werkt een menu deal nu concreet? Een voorbeeld:

 • Stel dat een blikje frisdrank je 1 euro kost, een frikandel 0,50 euro per stuk en een portie frieten 0,50 euro.
 • In totaal kost deze menu deal jou 2 euro om te maken.
 • Alle producten staan apart op je kaart. Het blikje aan 2,50 euro, de frikandel aan 2 euro en de frietjes aan 2,50 euro. Zonder deal is de totaalprijs 7 euro.
 • Je kan de combideal gerust aanbieden aan 5 euro, afhankelijk van hoeveel omzet je wilt genereren. Zo ben je zeker dat je nog steeds winst maakt en krijgt je gast toch een scherpe prijs.

Waarom is zo’n deal een goede keuze? Wel, niet iedereen koopt de drie producten uit dit voorbeeld samen. Sommige gasten hoeven geen drankje, of kiezen voor een goedkoper drankje. Hetzelfde geldt voor de snacks of de frieten. Als er tien gasten binnenlopen in je frituren, verdien je dus niet noodzakelijk 10 x 7 euro. De combideal is zo scherp geprijsd, dat de kans veel groter is dat meer gasten voor deze deal gaan. Je marge per bestelling ligt misschien wat lager, maar het aantal bestellingen zal dat verschil ruimschoots goed maken.

"Let op: een deal is meer dan korting geven. Het moet onderdeel zijn van een goed doordachte prijsstrategie."

Een tweede optie om meer te verdienen is door het aantal handelingen te verminderen. Met een take-away deal stimuleer je gasten om hun maaltijd af te halen, waardoor je minder kosten hebt. Je bespaart zo op personeel, schoonmaakkosten en afvalkosten.

Wat doe je beter niet?

Goede deals hebben een positieve impact op de cijfers van je frituur. Maar er zijn een aantal zaken die je beter niet doet. Enkele valkuilen die je best vermijdt:

 • Een ‘all-you-can-eat’ deal is een groot risico. Je moet alle kosten goed in kaart brengen en voor voldoende marge zorgen zodat je gasten je niet arm eten.
 • Een combideal aanbieden waarbij gasten bij aankoop van één product een ander gratis krijgen. Dat lijkt misschien interessant voor de verkoop, maar het wekt de indruk dat het gratis product van mindere kwaliteit is.
 • Bied je een gratis drankje aan bij een (voldoende hoge) bestelling? Specificeer dan welk type drankje. Anders kiezen gasten misschien voor een te dure optie, wat de winstmarge van je deal geen goed doet.

Tip: Er komt heel wat kijken bij het opstellen van een winstgevend menu. Met menu engineering krijg je inzicht in de prestaties van je menu en leer je hoe je gerechten aanbiedt voor het beste resultaat.

Afbeelding
Deals - tips voor meer verkoop | Van Geloven

 

Vergeet je deals niet te promoten!

Maak reclame om je deals in de kijker te zetten. Zo trek je nieuwe gasten aan, die misschien later nog eens terugkomen.

Zet je de deals niet voldoende in de kijker? Dan geef je vooral korting aan je bestaande gasten, en is het rendement wellicht lager.

Ben je op zoek naar de lekkerste snacks om jouw menu deals samen te stellen?

Bekijk ons assortiment voor frituren

Wist je dat je naast het grootste aanbod aan snacks, bij Van Geloven ook regelmatig tips en inzichten en inspirerende recepten krijgt? We denken graag met je mee.