Allergieën en voedselintolerantie in de horeca
Je merkt het in jouw zaak waarschijnlijk ook: steeds meer mensen willen of mogen bepaalde dingen niet eten. Er zijn jammer genoeg niet voldoende, betrouwbare cijfers bekend over het aantal allergieën en intoleranties in België. Maar volgens verschillende buitenlandse en internationale studies zou dit wel eens kunnen oplopen tot 20% van de bevolking. Wat alvast zeker is, is dat de klant er wakker van ligt.
Mensen halen wel vaak allergieën en intoleranties door elkaar, terwijl er toch een groot verschil is. Want een allergie kan levensbedreigend zijn, terwijl een intolerantie eerder voor (veel) ongemak zorgt, zoals misselijkheid of huidklachten. Voor de zekerheid zeggen je klanten dan dat ze allergisch zijn.
Dat is voor jou als horeca-uitbater niet altijd eenvoudig, dus we leggen je kort uit:
- Wat allergenen precies zijn
- Welke verplichtingen je in de horeca hebt
En waarom je je zaak hiermee kan onderscheiden.
Wat zijn allergenen precies?
Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten die in je voedsel zitten. Dan krijg je last van jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of misselijkheid. De ergste reactie is een anafylactische shock die in sommige gevallen levensbedreigend is. Het zijn de eiwitten die zo’n allergische reactie uitlokken, die we allergenen noemen.
“Als horeca- of frituuruitbater ben je verplicht om klanten in te lichten over de aanwezigheid van allergenen in je gerechten”
Wat zegt de wetgeving?
Sinds eind 2014 ben je als horeca- of frituuruitbater verplicht om klanten in te lichten over de aanwezigheid van allergenen in je gerechten. Maar uit controles van het FAVV blijkt dat slechts een minderheid dat al correct doet. Interessant, want naast het feit dat je boetes voorkomt door in regel te zijn, kan je er ook gewoon je voordeel mee doen, zoals je verder in dit artikel kan lezen.
De lijst met 14 allergenen
Welke allergenen je verplicht moet vermelden, werd door de Europese Unie vastgelegd in een lijst:
- Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
- Schaaldieren
- Eieren
- Vis
- Pinda
- Soja
- Melk (inclusief lactose)
- Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
- Selderij
- Mosterd
- Sesamzaad
- Zwaveldioxide en sulfiet
- Lupine
- Weekdieren
Hoe ga je om met allergenen als horeca-uitbater of friturist?
Om helemaal in orde te zijn, neem je voor de zekerheid best contact op met een sector-partner zoals Horeca Vlaanderen of met het FAVV zelf. Zij hebben allerlei documenten, trainingen en advies om je op weg te helpen.
Maar, je doet er sowieso goed aan om de volgende basisregels steeds te hanteren in jouw horecazaak of frituur:
- Stel iemand aan om op regelmatige basis na te gaan welke allergenen de keuken van je zaak gebruikt, bijvoorbeeld door je leveranciers te raadplegen. Als friturist werk je vaker met hetzelfde aanbod en volstaat een update bij een uitbreiding van je assortiment.
- Maak hiervan een verslag of overzicht, waarbij alle personeelsleden weten waar en hoe ze dit document kunnen raadplegen.
- Informeer je klanten schriftelijk (bijvoorbeeld via je menukaart) of, toegestaan in België, mondeling.
- Indien je voor mondeling kiest, vermeld dan wel op een zichtbare plaats dat:
- Klanten zich mogen wenden tot je personeel.
- De samenstelling van de producten kan veranderen.
Tip: het FAVV maakte een handig document met de belangrijkste vragen die je bij een controle moet kunnen beantwoorden.
Moet je allergenen vermelden op je menukaart?
Je kiest dus zelf of je de allergenen op je menukaart zet. Heb je een kaart die niet vaak verandert, zoals bij een kleinere brasserie of frituur, is dat zeker een goede optie. Heb je in je frituur digitale schermen, kan je daar icoontjes aan toevoegen om zo de allergenen weer te geven. Wissel je regelmatig van menu, is het waarschijnlijk handiger om de informatie mondeling mee te delen.
Spreek nieuwe klanten aan via een allergenen-aanpak
Het is - gelukkig - een beperkt aantal klanten dat echt risico loopt op een zware allergische reactie, maar er is een veel grotere groep klanten die last heeft van een gevoeligheid of intolerantie.
De beste raad die we je kunnen geven: onderschat de impact hiervan niet! Mensen met een allergie of intolerantie zoeken vaak online naar horecazaken of frituren waar ze terecht kunnen.
Ook delen ze onderling hun ervaringen. Vaak zijn er ook vzw's, organisaties, diëtisten en zelfs steden en gemeenten die een overzicht geven van de mogelijkheden in jouw buurt, bijvoorbeeld voor Antwerpen. Op populaire review-websites zoals Tripadvisor en TheFork bestaan er zelfs aparte categorieën voor.
Een slimme ondernemer leest het tussen de regels: als je proactief, helder en duidelijk communiceert over de allergenen in jouw zaak, kan het je flink wat extra zichtbaarheid én nieuwe klanten opleveren.
In het kort:
- Voorzie op een vlotte manier correct informatie. Zo weten klanten met een voedselallergie of -intolerantie meteen dat ze bij jou in goede handen zijn.
- Zet een lekkere gluten- of allergeenvrije optie op jouw menu, waar mogelijk.
- Vergeet niet pro-actief te communiceren over jouw allergenen-aanpak. Dit kan je een flink wat extra zichtbaarheid opleveren als je het slim aanpakt.
Allergenen: geen gedoe, maar duidelijkheid bij Van Geloven
Samenwerken met Van Geloven heeft het grote voordeel dat je perfect weet wat je serveert aan je klanten. Wij bezorgen jou namelijk alle informatie die je nodig hebt om wettelijk in orde te zijn.
Simpel en duidelijk: bij het brede assortiment op onze website vermelden we op iedere productpagina de noodzakelijke informatie in het kort. Daarnaast kan je van elk product een uitgebreid document downloaden met nog meer details. Zo heb je alle informatie voorhanden, die je kan gebruiken om jouw gasten te informeren.
Heb je een concrete vragen over één van onze producten? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag persoonlijk verder.
Ontdek ons uitgebreide assortiment hier