Tenzij je een nieuwe frituur opstart, bied je al een assortiment snacks aan je gasten aan. Daaraan sleutelen, vergt tijd en heeft natuurlijk ook gevolgen voor je (gedrukte) menu’s, prijsborden en kassasysteem. Dat doe je echt niet elke week.
Toch is het slim om regelmatig je menu eens kritisch onder de loep te nemen. Welke snacks worden nauwelijks besteld? Zijn er nieuwe trends om op in te spelen? Een goed menu is vaker in beweging dan je denkt. Maar hoe selecteer je dan nieuwe snacks die goed bij je zaak passen? Lees verder en ontdek hoe een gemiddeld aankoopproces eruit ziet en waar je het beste rekening mee houdt tijdens het kiezen.
Ben je op zoek naar nieuwe snacks? Bekijk dan zeker ons uitgebreide assortiment voor professionals.
“Het assortiment in een horecazaak groeit geleidelijk doorheen de tijd. Bestaande zaken hebben gemiddeld een (wisselend) aanbod van 50 snacks, terwijl nieuwe zaken vaak starten met een beperkt aantal.”
Het aankoopproces - een overzicht
Doorgaans bevat het aankoopproces van een frituur de volgende 5 stappen:
- Kies op basis van je menu de ingrediënten, producten en snacks die je nodig hebt
- Leg per item vast wat je precies nodig hebt (denk aan hoeveelheid, houdbaarheid, bereid of onbereid, …)
- Vergelijk en kies vervolgens een leverancier - of contacteer je vaste leverancier
- Plaats je bestelling
- Neem de goederen in ontvangst tijdens de levering
Tip: Als zesde stap is het aan te raden om dit proces regelmatig opnieuw te doorlopen. Zo kan je bijvoorbeeld je food waste beperken door je hoeveelheden in kaart te brengen, beter in te schatten en je aankopen bij te sturen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Weten welke snacks je wil kopen, begint natuurlijk bij je menu. En wat je op je menu zet, begint bij je doelpubliek en de visie op je zaak. Heb je gasten die graag iets nieuws proberen of toch liever kiezen voor de populairste frituursnacks? Ook de regio waarin je actief bent, heeft een invloed op je keuzes. In steden doen vegetarische snacks het vaak erg goed, terwijl je buiten de stad meer succes hebt met de klassiekers. Hou zaken als je regio, je doelgroep en je concept altijd in je achterhoofd als je producten bestelt.
Een aantal vragen om jezelf te stellen:
- Wie zijn je gasten? Wat zijn hun voorkeuren en wat is hun budget? Kiezen ze voor klassiek? Dan laat je de frikandellen, bitterballen en kroketten beter niet links liggen. Hebben ze een voorkeur voor thuisbezorging of eten ze liever ter plaatse? Het zijn allemaal factoren die meespelen bij het bepalen van jouw snack assortiment.
- Welke richting wil je uit met je zaak? Wat is je concept, je stijl? Volg je de seizoenen of bied je het hele jaar door hetzelfde aan? Speel je in op lokale evenementen, of organiseer je zelf iets?
- Hoeveel marge wil je realiseren? Schat in wat het kost om je menu te bereiden en hoeveel je dan moet vragen om winst te maken.
Tip: Luister naar je medewerkers. Hoe maak je hun werk gemakkelijker? Wat vinden zij belangrijk? Zorg dat je personeel, die alles moet klaarmaken, tevreden is met de geleverde goederen en op goede voet staat met de leverancier.
Een snack kiezen, waar hou je rekening mee?
Beurzen zijn vaak het ideale moment om nieuwe snacks te leren kennen, maar wat zorgt ervoor dat je uit de vele soorten snacks de ene in je assortiment opneemt en de andere niet? Hieronder krijg je een aantal zaken mee om bij stil te staan.
De snack past bij jou en je frituur
- De snack is innovatief en onderscheidend genoeg ten opzichte van je huidige aanbod.
- Je bent zelf tevreden met de smaak (knapperigheid en textuur) en kwaliteit.
- De smaak past bij de verwachtingen en eetmomenten van je gasten.
Tip: Het oog wil ook wat. Of je nu kiest voor iets nieuws of niet, bekijk deze tips om je snacks en gerechten mooi te presenteren.
Je kan je snacks op verschillende manieren inzetten
Je wil natuurlijk dat je snacks goed verkopen. Elke snack op je menu - hoe klein ook - ondersteunt jouw frituur financieel.
Je kiest dan ook best voor snacks die je tijdens verschillende eetmomenten, of op verschillende manieren kan inzetten. Sommige snacks kan je gemakkelijk pimpen om er heerlijke loaded snacks mee te maken. Veel gasten zijn bereid om extra te betalen voor die extra creativiteit, kwaliteit en beleving.
Extra factoren om rekening mee te houden
- Houdbaarheid: hoe lang blijven je snacks goed? Snacks met een hoog verbruik én goede houdbaarheid koop je best in grotere aantallen om een reservevoorraad aan te leggen. Ook voor nieuwe snacks is houdbaarheid belangrijk. Kennen ze een moeilijke start? Dan hoef je ze niet onmiddellijk weg te gooien. Het voordeel van frituursnacks is dat je op vlak van houdbaarheid meestal goed zit.
- Verpakking: hierboven stond het al even vermeld, maar een leuke verpakking kan bijdragen aan het succes van een snack. Krijg je bij die nieuwe snack van je leverancier ook een leuk doosje of korting op serveerschalen, borden of borrelplanken?
- Trends: trends komen en gaan. Hou ze als ondernemer goed in de gaten en weet wat er leeft bij je gasten. Een snack die inspeelt op een trend kan je zaak een flinke boost geven.
De juiste leverancier
Je kiest een snack, maar ook een leverancier. En een goede leverancier:
- Denkt met jou mee en helpt je mee je gasten te overtuigen.
- Investeert tijd en moeite in de klantrelatie én in innovatieve producten.
- Is duidelijk over prijzen en productinformatie.
- Is vlot bereikbaar, online en offline.
“Een nieuwe snack is pas succesvol als ze voldoende bekend is bij je gasten (naamsbekendheid). Zeker nu meer gasten via de website of telefonisch bestellen en niet altijd fysiek in de zaak komen, is dat belangrijk. Daarom is het essentieel dat een leverancier meehelpt om vraag te creëren bij de gasten. Cora van Mora is daar een mooi voorbeeld van.”
Wil je nog meer praktische tips en voordelen voor frituur-uitbaters zoals jij?
Word gratis lid van Snack Extra
Deze ondernemers kiezen bewust
Er zijn ondernemers zoals jij, die heel bewust met hun menu bezig zijn. Ze kiezen bewust voor een specifieke snack en slagen er op die manier in om zich te onderscheiden. Laat je inspireren door hun verhalen:
Kiezen voor Van Geloven is kiezen voor heerlijke snacks.
Bij Van Geloven ben je in goede handen: Mora, Kroketterij De Bourgondiër en Ad van Geloven zijn merken die je gasten kennen, vertrouwen en die ze met smaak opeten. Wist je dat je naast het grootste aanbod aan snacks, bij Van Geloven ook regelmatig tips en inzichten en inspirerende recepten krijgt? We denken heel graag met je mee.
Ontdek alle snacks