Eigenlijk was het de pluszoon van Alexander de Clercq die ervoor zorgde dat zijn vader zo’n vijf jaar geleden het roer van zijn werkende leven omgooide. De jongen studeerde en had een bijbaan bij Frituur Antoine in Melle, nabij Gent – ook toen al niet meer gerund door de naamgever. “Ik wilde eens iets totaal anders”, zegt Alexander. “Ik was mijn werk een beetje beu en toen kwam de mogelijkheid voorbij om de frituur over te nemen.”
Dat deed hij dus. De naam van de zaak bleef gelijk, het interieur werd wat opgefrist. “Er was al 35 jaar amper iets aan veranderd”, zegt Alexander. “Dus we hebben nieuwe stoelen en tafels en een nieuwe toog geplaatst. Ook hebben we zonnepanelen op het dak gelegd. Je moet met je tijd meegaan, vind ik.”
Veel vraag naar vega
Dat geldt wat Alexander betreft op alle vlakken. Dus ook het assortiment ging op de schop. “Drie jaar geleden had ik nog niet kunnen voorzien hoe snel de vraag naar vegetarisch zou toenemen”, zegt hij. “Ik was zelf eerlijk gezegd helemaal niet zo vega minded, maar in de frituur merkten we al snel dat het bij de jongere generatie leeft en in opkomst is. Bij studenten bijvoorbeeld, en zeker bij die van de faculteit Diergeneeskunde, waar we met de frituur vlakbij zitten. Vega ligt steeds beter in de markt, dat zie je ook aan het aanbod in de supermarkt en de reclames op tv. Daar moet je als ondernemer gewoon in mee, want stilstand is achteruitgang.”
Groot aanbod vega snacks
Nadat voor Alexander “de vonk met vega” oversloeg met het proeven van een vegetarische frikandel op een beurs, besloot hij het vegetarische snackassortiment in Frituur Antoine dan ook snel te vergroten. “We hebben nu 11 vegetarische snacks op de kaart en 2 vegetarische hamburgers. Van Mora vegetarische bitterballen en mini loempia’s tot Nacho Cheese bites. Ik probeer alles uit: als Van Geloven met nieuwe snacks komt, zet ik ze op de kaart.” De prijs houdt hij in lijn met de reguliere snacks. “Ik maak ze niet duurder of juist goedkoper.”
Hij merkt dat ze aanslaan bij de klanten. “Niet alleen jongeren, maar ook andere gasten worden steeds kieskeuriger. Mensen willen gezonder leven en iets te kiezen hebben. Dat je zo’n groot variété aan vegetarische snacks biedt, is een pluspunt. Er komen echt klanten speciaal voor naar ons.”
Van vlees naar vega
Hoewel het aandeel vlees – vega bij Frituur Antoine nu nog zo’n 90 – 10 is, verwacht Alexander dat daar in de toekomst zeker verandering in komt. “Eetgewoontes veranderen nu eenmaal en het aanbod dat daarop inspeelt, is heel goed. Ook vleeseters proberen nu regelmatig een vega snack en ontdekken dat dat óók lekker is. Wij bieden mensen de keuze en brengen de snacks onder de aandacht in de zaak en door een speciale ‘vega snacks’ knop op de bestelsite.” Zelf is Alexander inmiddels ook fan van zijn eigen aanbod. “Ik eet nog steeds vlees, maar als ik bitterballen eet, kies ik voor de vegetarische van Mora. Die vind ik echt heel lekker.”
Wil jij ook starten met vegetarische snacks in jouw cafetaria? Zo pak je dat aan!