‘De aloude klassieke snacks verkopen het best’
Een frituur met de uitstraling van een restaurant, dat is De Frietketel in Merksplas. “We wilden een sfeervolle plek creëren waar gasten betaalbaar kunnen eten,” vertelt mede-eigenaar Sonja Versmissen.
Een frituur met de uitstraling van een restaurant, dat is De Frietketel in Merksplas. “We wilden een sfeervolle plek creëren waar gasten betaalbaar kunnen eten,” vertelt mede-eigenaar Sonja Versmissen.
Een frituur met de uitstraling van een restaurant, dat is De Frietketel in Merksplas. In de wachtruimte geen sobere stoeltjes, maar een comfortabele hoekbank. Ook het restaurantgedeelte, met plek voor 65 gasten, is huiselijk ingericht met stijlvolle stoelen en een ruime kinderhoek. Hond Bicky vermaakt de kleine gasten vanuit de tuin. “We wilden een sfeervolle plek creëren waar gasten betaalbaar kunnen eten,” vertelt mede-eigenaar Sonja Versmissen. Samen met haar man Martijn Marijnissen en jongste zoon Jorne runt ze de zaak al sinds 2002. 17 jaar huisde De Frietketel in het centrum van het dorp; drie jaar geleden betrok het stel deze locatie, iets verderop. Versmissen: “Martijn heeft samen met Jorne en mijn vader, destijds 75 jaar oud, de nieuwe locatie vanaf de grond opgebouwd.”
Een grote verandering dus, maar het aanbod bleef grotendeels hetzelfde. Zo is de frikandel van Mora (in dit deel van België beter bekend als de curryworst) al sinds jaar en dag favoriet. “Bij onze klanten én bij mij,” lacht Versmissen. Ze serveert de snack zowel naturel als speciaal. Ook de bamischijf van Welten, kipfingers van Mora en kippets van Ad van Geloven zijn populair onder gasten. “En de huisgemaakte saté van mijn man,” aldus Versmissen. Op de kaart staan zo’n 90 frituursnacks en 28 hamburgers. De ondernemers kijken bij de selectie naar wat bij henzelf in de smaak valt. Ze werken al twintig jaar samen met Van Geloven. “De snacks zijn kwalitatief gewoon goed en ook het contact met de vertegenwoordiger van Mora is heel fijn. Ook dat bepaalt een merk. De afgelopen jaren hebben we meerdere nieuwe snacks toegevoegd, zoals glutenvrije en vegetarische varianten. “De vraag daarnaar stijgt wel, maar is nog beperkt. De aloude klassieke snacks verkopen het best.”
Gasten leggen vaak hun wel en wee neer bij de eigenaren, vertelt Versmissen: “De babbel met de gasten vind ik het leukst. Ze voelen zich vertrouwd bij ons. Net als de medewerkers, we horen geregeld dat we toffe bazen zijn. Personeelstekort speelt hier gelukkig niet.”
Stijgende kosten zijn wél een serieus probleem waar De Frietketel mee kampt. Versmissen: “De stijgende prijzen van frituurvet zagen we aankomen, daarop hebben we snel veel vet ingekocht. Maar andere kosten zijn ook toegenomen. We hebben éénmaal de prijzen verhoogd en leveren wat in op onze marge.”
Heeft de doorgewinterde frituureigenaar nog tips voor andere ondernemers? “Probeer je te onderscheiden, bijvoorbeeld met een snack van de maand. Blijf bij de producten waar je in gelooft. Pas het aanbod en de porties niet aan in moeilijke tijden. We moeten even door de zure appel heen, maar er breken vast weer betere tijden aan.”
Benieuwd naar ons assortiment met klassiekers en nieuwigheden?