Een eigen frituur starten? Met deze tips!
Droom je van een eigen frituur? Een leuke plek waar je gasten kan ontvangen en verwennen met de lekkerste snacks? Super! Maar… hoe begin je daar aan?
Droom je van een eigen frituur? Een leuke plek waar je gasten kan ontvangen en verwennen met de lekkerste snacks? Super! Maar… hoe begin je daar aan?
Veel mensen dromen van een eigen frituur of horecazaak. Misschien ging iemand in je familie je voor? Of werk je in een bestaande zaak, en wil je zelf aan de slag? Het maakt niet uit wat je inspiratie is. Om van je droom een realiteit te maken heb je vooral passie, hard werken en de tips uit dit artikel nodig. Een flinke portie lef mag uiteraard ook niet ontbreken.
Dat vinden Ira en Joeri, de zaakvoerders van Onderweghe frituur en broodjeszaak in Scherpenheuvel-Zichem, ook. Volhardend, maar slim zijn! Samen vormen ze al meer dan 7 jaar een echt horecakoppel. Ze begonnen met een foodtruck om te testen, maar omdat hun broodjes zó populair waren, kozen ze na 9 maanden voor een broodjeszaak op een vaste, gehuurde locatie. Nu is het tijd voor de volgende stap: een grote, moderne frituur in hun eigen handelspand.
In dit artikel delen Ira en Joeri hun persoonlijke ervaringen om jou op weg te helpen.
Om een eigen frituur of horecazaak te beginnen, doorloop je een aantal stappen:
Wil je genieten van extra veel voordeel? Meld je aan op MyB'eats.
Wil je een eigen frituur starten? Dat gaat niet over één nacht ijs. Het helpt om op voorhand goed na te denken over wat je precies wil doen. Daarom is het belangrijk om een ondernemingsplan of businessplan te schrijven. Het geeft jou niet alleen meer houvast, zo’n plan staat ook goed tijdens gesprekken met potentiële investeerders en/of de bank.
Wat er precies in je ondernemingsplan staat, verschilt van bedrijf tot bedrijf, maar een aantal zaken komen altijd terug:
Meer tips om tot een goed ondernemingsplan te komen, vind je op de website van de Vlaamse overheid.
De keuze voor een frituur, gecombineerd met hun ervaring als broodjeszaak, was bewust bij Ira en Joeri. Een frituur is veel minder beperkt tot het aantal tafels en stoelen, in tegenstelling tot een brasserie of een andere horecazaak. Veel mensen halen hun frietjes af en eten die graag thuis op. Zo kunnen frituristen meer gasten bedienen dan wanneer iedereen een plaatsje moet krijgen. Dat is goed voor de omzet.
Een eigen zaak begin je natuurlijk niet zomaar. Je hebt geld nodig voor het aanschaffen van keukenapparatuur en voor vaste kosten zoals de huur. Maar ook met reserveringssystemen, je interieur, marketing- en personeelskosten moet je rekening houden.
Het is moeilijk om exact te bepalen hoeveel geld je nodig hebt om een eigen frituur te starten. Al kan het snel oplopen. Wist je dat een mooie frietketel gemakkelijk zo’n 75.000 euro kan kosten? Denk vooral goed na over wat je wil doen. Focus je op bezorging, dan heb je aan een bakwand voor de keuken al snel genoeg. Maar als je een gezellige zaak wil openen met een hip interieur en veel zitplaatsen, zal je toch wat meer moeten uitgeven. Stel dus zeker een financieel plan op, waarin je het budget berekent dat je nodig hebt om je idee uit te voeren. Doe het voor jezelf, voor de bank en voor je boekhouder.
Reken na op papier:
Frituur Onderweghe kwam niet uit het niets. Heel zorgvuldig bouwden Ira en Joeri aan hun droom door jaar na jaar hard te werken in de broodjeszaak. Geleidelijk aan verzamelden ze zo het nodige kapitaal. De laatste stap was het vrijkomen van een handelspand aan de overkant van de straat, met veel ruimte én een locatie waarvan ze wisten dat die voldoende passage had - ze zaten er nu al met hun broodjes. Het was alleen nog zaak om alle cijfers te laten kloppen en de sprong te wagen. Dat het zou werken, wisten ze.
Er wordt veel gezegd en geschreven over de administratieve rompslomp die nodig is om een zaak op te starten. Al valt dat best mee. Laat je dus zeker niet afschrikken! Om een frituur op te richten, heb je een aantal dingen nodig:
Hier vind je een handig overzicht van alle administratieve verplichtingen in Vlaanderen.
Kies je rechtsvorm
Wist je dat je ook personeel kan aannemen met een eenmanszaak? Het verschil tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap (bv) zit vooral in de aansprakelijkheid. Een eenmanszaak richt je makkelijker op, maar het betekent dat je persoonlijk aansprakelijk bent. Er is geen scheiding tussen jouw middelen en die van je zaak. Meer weten? Lees dan verder.
Voor je begint, lijkt administratie altijd veel gedoe. De ondernemingsloketten staan je graag met raad en daad bij. Start je met personeel? Ook daar zijn oplossingen voor. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die je helpen met personeelsadministratie zoals personeelsdossiers, arbeidsovereenkomsten, urenadministratie en het uitbetalen van lonen, zodat jij kan focussen op je échte passie.
In het geval van frituur Onderweghe was het eenvoudig, aangezien ze reeds als broodjeszaak werkzaam waren. Ira en Joeri moesten alleen het papierwerk op het nieuwe adres (de overkant van de straat) zetten.
Locatie, locatie, locatie. Belangrijk in vastgoed, maar minstens even belangrijk in de horeca. Er zijn drie zaken om rekening mee te houden:
Afhankelijk van het antwoord op deze vragen, weet je al snel of het een goed idee is om hier je zaak te openen… of niet.
Tip: Neem je een bestaande frituur over? Dan is het altijd interessant om uit te zoeken waarom de vorige zaak stopt of sluit. Ga eens langs bij de buren of spreek met een aantal gasten. Dan hoor je misschien een heel ander verhaal waar je uit kan leren.
Het is niet voor niets dat Ira en Joeri zich vestigden in een streek waar ze heel vertrouwd mee zijn. Een zaak beginnen in een regio die je niet kent, is veel riskanter. Je mist voeling met de doelgroep, je hebt nog geen netwerk, … Het is zeker niet onmogelijk, maar bereid je dan extra goed voor.
De kans dat je je frituur helemaal alleen kan uitbaten, is klein. Je zal dus personeel nodig hebben. Makkelijker gezegd dan gedaan, want goed personeel vinden in de horeca is één van de grootste uitdagingen. Al kan het ook meevallen.
Bij frituur Onderweghe hadden ze via hun broodjeszaak al een poule van medewerkers (jobstudenten en flexi-jobbers). Die poule hebben ze redelijk gemakkelijk kunnen uitbreiden tot 12 mensen, want de collega’s brachten elkaar aan. Dat is het resultaat van de aangename sfeer in de frituur, waar Ira en Joeri hard aan werken: familiaal, maar gedreven. Met een drankje op vrijdagavond om het werk af te sluiten. Zorg goed voor je medewerkers, dan brengen ze met veel plezier extra werkkrachten aan.
Met jongeren en jobstudenten werken, via eigen aanwerving of een interimkantoor, is vaak voordelig. Hou er alleen rekening mee dat je werknemers komen en gaan: ze studeren af, gaan op kot, verhuizen, … en dan moet je opnieuw op zoek naar nieuwe werknemers.
Tip: Werk je liever niet met een interimbureau? Laat je dan goed begeleiden door je boekhouder. Bijvoorbeeld voor het uitbetalen van de lonen of het bijhouden van alle documentatie voor de belastingen.
Een plan, financiële middelen, vergunningen, locatie en personeel. Maar wat zet je op je menu? Ga je voor hippe, loaded snacks? Een uitgebreid assortiment kleine snacks? Een goede connectie met je doelgroep en wat ervaring helpen je daarbij.
Om hun menu te bepalen, heeft frituur Onderweghe eerst vooral geschrapt in het aantal broodjes. Nu ze ook een frituur zijn, besloten ze enkel hun 20 best verkopende broodjes te behouden. Zo maakten ze plaats voor snacks en frietjes. Verder staken Ira en Joeri veel tijd in het bakken van de perfecte friet. Soms komt het op een enkele graad aan. Dat er veel test-friet-dagen waren, vonden hun familie en vrienden trouwens helemaal niet erg.
Je hebt snacks die populair zijn in elke frituur, denk bijvoorbeeld aan de Viandel of de Kipkorn®. Daarnaast is het goed om met (potentiële) gasten te praten om te achterhalen wat ze willen. Enkele weken na de opening, kan je vaak al bepaalde trends waarnemen:
Denk aan de vegetariërs onder je gasten! In frituur Onderweghe kunnen ze kiezen uit zo’n 2 vegetarische burgers en 7 vegetarische snacks.
Natuurlijk speelt je locatie ook een rol: ligt je zaak dicht bij een school of industriezone, dan kan je je daarop instellen. Zowel op vlak van menu als van openingsuren. Ligt je zaak dan weer dichter bij een uitgaanszone, dan zal dat ook een invloed hebben op je menu.
Tip: heb je hulp nodig bij het samenstellen van je aanbod? In dit artikel delen we tips om de juiste snacks te kiezen voor jouw frituur.
Misschien was de bouw of renovatie van je zaak al zichtbaar in de buurt. Maar in de meeste gevallen zal je nog wat extra reclame moeten maken om gasten te bereiken. Gebruik daarvoor alle middelen die je ter beschikking hebt:
Tip: Vergeet ook de optie niet om take-away en/of leveringen te organiseren. Bij frituur Onderweghe kan je bijvoorbeeld gemakkelijk online bestellen via de website. Leveren is iets dat Ira en Joeri in de toekomst willen testen. Zo bereik je snel een ruimer doelpubliek.
Op zoek naar nog meer inspiratie? Hier heb je 10+ acties om meer gasten in je horecazaak te krijgen.
Tot slot, hebben Ira en Joeri nog wat advies voor beginnende frituuruitbaters:
Je keuze voor een leverancier bepaalt ook het succes van je zaak. Je kan alleen smaakvolle gerechten aanbieden, als je ingrediënten en snacks van goede kwaliteit aanschaft. Het grote voordeel van de snacks van Van Geloven? Naast de kwaliteit, geniet je mee van de naamsbekendheid.
Bij Van Geloven vind je ook het grootste - en meest krokante - aanbod van snacks in België. Keuze genoeg om de gasten van je frituur te verwennen.
Ben jij klaar om in de voetsporen van Ira en Joeri te treden, en zelf een frituur te openen?