Hoe start je met vegetarische snacks in jouw horecazaak?

Vegetarisch Snacken Horeca Ondernemen

Als horecaondernemer kan je er niet langer omheen. Vegetarisch eten wordt steeds populairder. 1 op de 4 mensen geeft in een recent onderzoek aan, dat ze regelmatig geen vlees eten. Tijd voor een nieuw artikel, met een aantal concrete tips om te starten met vegetarische snacks in jouw horecazaak.

Hoe start je met vegetarische snacks in jouw horecazaak?

Meer Belgen eten minder vlees

Elk jaar groeit het aantal vegetariërs en flexitariërs. Vooral bij jongere mensen en bij vrouwen valt die stijging op: bijna 25% van de Belgen jonger dan 34 eet regelmatig vegetarisch. Daar heeft iedereen zijn eigen redenen voor. Gezondheid, bezorgdheid om het milieu en het welzijn van dieren zijn de meest voorkomende motivaties. Bij Belgen ouder dan 55 jaar is gezondheid de belangrijkste reden om minder vlees te eten.

In maart 2021, deden meer dan 23.000 deelnemers mee met de VeggieChallenge. 30 dagen lang aten al deze deelnemers geen vlees.

Als ondernemer kan je deze evolutie niet negeren. Als je geen vegetarische alternatieven aanbiedt, riskeer je namelijk een steeds groter wordende groep potentiële gasten uit te sluiten. Het is dus belangrijk om kritisch naar je menukaart te kijken: kunnen jouw gasten terecht in je horecazaak voor een vleesvrij alternatief? Of heb je hen te weinig te bieden? Een slimme ondernemer omarmt deze evolutie en ziet nieuwe kansen om met vegetarische snacks nieuwe klanten aan te trekken.

Bij Van Geloven zitten we niet stil en helpen we jou om in te spelen op de toenemende vraag naar vegetarische alternatieven: we zetten fors in op nieuwe, smakelijke snacks en vegetarische producten. Dit vegetarisch assortiment wordt steeds uitgebreider en moet tegen 2025 uitgroeien tot een belangrijke steunpilaar van ons bedrijf.

Tip: Hier lees je waarom vegetarische snacks niet in je assortiment mogen ontbreken.

Wat is het verschil tussen een flexitariër, vegetariër en veganist?

Vegetariër, flexitariër, pescotariër, veganist, ... het rijtje wordt steeds langer. Maar wat betekent het allemaal?

  • Een alleseter - of omnivoor - eet alles: planten, dieren of vissen, hij maakt geen onderscheid.
  • Een flexitariër eet wel vlees, maar in mindere mate. De frequentie en hoeveelheid vlees is voor iedereen persoonlijk. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die thuis vegetarisch eet, maar op restaurant wel vlees bestelt.
  • Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren. Geen vlees, geen vis en meestal ook geen gelatine, want dat is afkomstig van huid of beenderen. Eieren, melk en honing zijn vaak wel toegestaan, omdat er geen dier voor gedood moet worden.
  • Een veganist eet helemaal niets van dierlijke oorsprong. Dat wil zeggen dat hij past voor vlees, vis, zuivel, eieren of honing. Hij zal ook geen dierlijke producten gebruiken zoals wol of leer.

Dan heb je nog verschillende combinaties:

  • Een pescotariër is een vegetariër die wel vis eet. Die naam komt van ‘Piscis’, het Latijnse woord voor vis.
  • Een pollotariër eet nog wel gevogelte. Dat komt dan weer van het Latijnse woord voor kip.

Als horecazaak is het vaak eenvoudiger om alle dierlijke producten - dus ook zuivel en eieren - uit je vegetarisch aanbod te weren. Zo hoef je niet voor iedereen andere gerechten te bedenken/bereiden en kan je met jouw aanbod verschillende groepen bedienen. Ook mensen met bepaalde allergiën of intoleraties - denk bijvoorbeeld aan lactose - kan je hierdoor een volwaardig alternatief aanbieden, zonder extra moeite.

Ken jij onze vegetarische snacks al?

Afbeelding
vega snacks

De 5 belangrijke stappen naar een vegetarisch aanbod voor je restaurant, brasserie of eetcafé.

Er komt heel wat kijken bij volledig vegetarisch aanbod. Met de 5 stappen in dit artikel ben je al een flink eind op weg om van jouw restaurant, brasserie, eetcafé, taverne, … een vegetariër-vriendelijke horecazaak te maken.

Stap 1: Neem je menukaart onder de loep

Stap 1 is snel en eenvoudig. Neem je menukaart erbij en kijk welke gerechten je allemaal aanbiedt. Vaak heb je al een vegetarische snack of gerecht op je kaart staan, zonder het te weten. Misschien staan er mini-loempia’s of Chili Cheese Nuggets op je borrelkaart of zit er een vegetarische kaaskroket in je aanbod. Maar is het voor je klanten wel duidelijk dat die opties vegetarisch zijn?

Tip: Zorg dat het in één oogopslag duidelijk is dat een snack vegetarisch is.

Stap 2: Bied een vegetarische variant van je populaire gerechten aan

Het is niet altijd nodig om direct je menu helemaal om te gooien. Het is vaak een kleine moeite om je populaire gerechten en hapjes aan te bieden in twee varianten: een ‘gewone’ en een vleesvrije optie. Steeds meer producten bestaan trouwens ook als vegetarische variant. In ons assortiment vind je vegetarische alternatieven van populaire frituursnacks zoals:

Zorg ook hier dat je gasten duidelijk zien dat je vegetarische varianten aanbiedt.

Stap 3: Experimenteer en ga aan de slag met nieuwe vegetarische gerechten

Je scoort pas echt bij je gasten als je écht aan de slag gaat met je vegetarische gerechten en ze niet enkel als een alternatief zonder vlees beschouwt. Vegetarische gerechten zijn gewoon lekker, smaakvol en je kan er eindeloos veel kanten mee uit. Je kan er ook gasten mee overtuigen die niet noodzakelijk vegetariër zijn.  Er zijn de laatste jaren ontzettend veel mogelijkheden en voorbeelden om een smakelijk vegetarisch gerecht samen te stellen waar je verrassend mee uit de hoek komt.

Je hebt sneller dan je denkt nieuwe toppers (als een gerecht, snack of borrelhapje) op je menu staan:

Met zo’n nieuwe ster op je menu heb je meer kansen om nieuwe klanten aan te trekken.

Afbeelding
royaal 12 uurtje

Stap 4: Optimaliseer je menukaart

Investeer je in een vegetarisch aanbod? Ga er dan ook volledig voor. Verberg je vegetarische gerechten niet onderaan jouw menukaart maar pas enkele eenvoudige menu-engineering tips toe:

  • Plaats je vegetarische gerechten niet in een aparte categorie. Toon dat ze deel uitmaken van je volledige menu. Zet er bijvoorbeeld een duidelijke, groene ‘V’ of een icoontje bij. Probeer ook in elk segment (borrelhapjes, voorgerecht, hoofdgerecht, broodjes, … ) een vegetarische optie aan te bieden.
  • Geef alternatieve gerechten een catchy naam. Geef toe, een ‘Mean and Green Burger’ klinkt gewoon beter dan een ‘Vegetarische Hamburger’.
  • Neem geregeld één van je vegetarisch gerechten op als suggestie of dagschotel.

Met deze eenvoudige tips stimuleer je al je gasten om eens iets nieuws te proberen.

Afbeelding
salade souflesse

Tip: Het is belangrijk dat je voor de volle 100% achter je eigen vleesvrij aanbod staat. Je hoeft dit niet te doen omdat het trendy of goed voor je zaak is. Proef vegetarische snacks en producten. Experimenteer, zoek naar lekkere combinaties en doe er vooral je eigen ding mee. Vind je de gerechten zelf lekker en passen ze goed bij je horecazaak? Dan volgen de gasten - en de cijfers - automatisch.

Stap 5: Maak reclame voor je vegetarische gerechten

Je menukaart aanpakken, is uiteraard een goed idee. Maar op het moment dat jouw gasten die menukaart in hun handen krijgen, zitten ze al in je zaak. Met je vegetarische gerechten wil je natuurlijk ook nieuwe gasten aantrekken. Plaats dus mooie foto’s van van je vegetarische hapjes en gerechten op je website en sociale media, of schrijf ze op je suggestie-bord. Ben je actief op thuisbezorging platformen zoals Deliveroo of Uber Eats? Zorg dat het ook daar duidelijk is dat je een vegetarisch aanbod hebt, en durf ze extra in de kijker te zetten met een tijdelijke promotie.

Zorg er voor dat vegetariërs, flexitariërs - en misschien zelfs veganisten - weten dat ze bij jou terecht kunnen. Het zal gegarandeerd een positieve impact op je resultaten hebben;

Tip: 10 ideeën om reclame te maken voor jouw restaurant/frituur

Vegetarisch eten is vaak duur, niet?

Je hoort wel eens vaker dat vegetarisch eten vaak duur is. Maar dat is niet noodzakelijk zo. Een vegetarisch gerecht is vaak zelfs goedkoper om aan te bieden dan een stuk vlees. Je foodcost in de gaten houden, is dus sowieso een slim idee. In ons vegetarisch assortiment ontdek je trouwens alleen maar snacks en hapjes die erg goed zijn voor de marge van jouw horecazaak!

Een vegetarisch assortiment dat bij iedereen in de smaak valt

De evolutie is duidelijk ingezet: het is ondertussen heel normaal om niet altijd vlees te eten. Dus waarom zou je je gasten niet geven wat ze willen - als het past binnen jouw visie en smaak? Zo voelt iedereen zich bij jou thuis!

Speciaal om jou daarbij te helpen, kan je terecht bij Van Geloven voor een compleet vegetarisch assortiment dat steeds verder wordt aangevuld.

Hier ontdek je ons vegetarisch assortiment