Afhalen en bezorgen: tips, trends en nieuwe inzichten voor horeca

Bezorging Fastservice Horeca Ondernemen

Je hebt wellicht al wat ervaring opgedaan met afhalen en bezorgen. Maar de wereld van thuisbezorging staat niet stil. Wat zijn de belangrijkste tips en trends voor thuisbezorging en takeaway? Je vindt ze hier.

Afhalen en bezorgen I Tips en trends voor horeca

Maar hoe zorg je nu voor het beste resultaat? Als friturist of horecaondernemer is dat niet altijd even makkelijk. Organiseer je best je eigen bezorging of sta je een deel van de marge af aan één van de grote platformen? Wat zet je op je afhaalmenu? Wat verlangt de consument? Deze tips en toekomstige trends lees je in dit artikel:

Tips:

 • Beperk de keuze als je start met afhalen of bezorgen
 • Zet specials op het menu
 • Vergeet de verpakking niet
 • Grote platformen bieden veel voordelen, maar kosten ook wat

Trends:

 • Flitsbezorging van boodschappen
 • Ghost & Dark kitchens
 • Data helpt je om keuzes te maken
 • Overschotten beperken
 • De toekomst van bezorging in 3 voorbeelden

Beperk de keuze als je start met afhalen en/of bezorgen

Als je pas begint, is het slim om - zowel voor je gasten als voor je personeel - de keuze op je menu te beperken. Afhalen en/of bezorgen moet vooral snel en makkelijk gaan. Gasten willen onmiddellijk kunnen beslissen en krijgen bij veel opties keuzestress. Tegelijkertijd moet je keuken het allemaal kunnen bolwerken. Als je gasten ter plekke in jouw frituur of horecazaak kunnen eten, wil je niet dat ze de dupe worden van take-out bestellingen. 

Daarom beperk je het aantal gerechten op je afhaalmenu. Heel wat restaurants bieden bijvoorbeeld 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts aan. Dat maakt het voor jouw gasten makkelijker om te kiezen en jij kan je ingrediënten efficiënter aankopen. 

Extra tip: Met een beperkt aanbod, is het extra interessant om regelmatig te variëren. Pas om de 2 weken je menu wat aan en gebruik nieuwe seizoensingrediënten. Zo hou je je vaste gasten nieuwsgierig naar wat er de volgende keer weer op je kaart staat.

Zoek je nog meer tips om te starten met online bestellen & bezorgen?

Afbeelding
Snacks afhalen en bezorgen I Tips en trends voor horeca

Zet specials op het menu

Er zijn nog manieren om je gasten te helpen kiezen. Veel horecazaken bieden allerlei specials en combo’s aan op hun afhaalmenu. Een gerecht, met bijpassend drankje en een hapje om te delen. Makkelijker kan haast niet, toch? Zoek je nog naar de juiste combinaties? Op onze website lees je alvast meer over de ideale saus/snack-combinaties én beerpairings

Je afhaalmenu is natuurlijk meer dan een afgeslankte versie van je menukaart. Durf er mee te experimenteren. Zet er zeker eens nieuwe gerechten op die je wil testen, of variaties op je populaire gerechten. Dit soort exclusieve, online deals doen het vaak beter dan je verwacht.

Veel frituren en horecazaken merken dat speciale producten, denk aan over-the-top hamburgers en loaded fries, het beter doen online. Thuis hebben ze net iets meer tijd om je menu in detail te lezen, in je zaak hebben ze vaak stress om te kiezen en maken ze vaak de gangbare keuze.

Vergeet de verpakking niet! 

Als ondernemer moet je niet alleen aan je menu denken. Een verpakking kiezen, die herkenbaar is en toelaat om je gerechten proper te vervoeren, is soms belangrijker voor het succes van je delivery dan de maaltijd zelf. In dit artikel met verpakkingstips lees je er meer over. Wist je trouwens dat je de verpakking van je gerechten ook als communicatiemiddel kan inzetten? Verras je gasten eens met een leuke boodschap, originele tekening of prachtig ontwerp.

Afbeelding
Verpakking voor afhalen en bezorgen I Tips en trends voor horeca

Grote platformen bieden veel voordelen, maar kosten ook wat

Wil je meteen een breed publiek aanspreken met je frituur of horecazaak, dan kies je best voor één van de grote platformen zoals Deliveroo of Uber Eats. Je begint meteen te verkopen, zonder dat je tijd moet steken in naamsbekendheid, marketing, koeriers of ondersteuning moet bieden aan gasten. Daar zorgen die platformen voor. De keerzijde is dat je voor die vele voordelen wel een stuk van je marge inlevert. Maak op voorhand dus zeker de oefening om te bekijken welke investering, voor jouw zaak het beste rendeert.

Lees zeker het boeiende verhaal van frituur Conny en Franky. Kasper Van Remoortere, verantwoordelijk voor de online aanpak, deelt in een tweedelig interview alle belangrijke lessen en ervaringen die ook voor andere frituristen en horeca-ondernemers relevant zijn.

Flitsbezorging zit in de lift

De consument is op zoek naar gemak. Gasten die op wandelafstand wonen en toch kiezen voor bezorging komt steeds vaker voor. Meestal het gevolg van gebrek aan tijd of door het comfort van de levering. En gasten zijn bereid om voor dat gemak een meerkost of leveringskost te betalen.

Dat valt vooral op als je naar de laatste evoluties in boodschappenbezorging kijkt. Daar focussen steeds meer platformen op ‘flitsbezorging’ waarbij binnen de 10 à 20 minuten je boodschappen aan huis laat leveren. Een booming business! Wat betekent dat voor jouw frituur, restaurant of horecazaak? Boodschappen en eten gaan hand-in-hand. Het is een kwestie van tijd voor de deze evolutie zich ook doorzet naar maaltijdbezorging.

Ghost & Dark kitchens

Ook dark kitchens blijven belangrijk om in de gaten te houden. Door stijgende huurprijzen in grote steden, de toenemende vraag naar bezorgmaaltijden en nieuwe technologie en platformen is een dark of ghost kitchen voor veel horecaondernemers een logische stap. Het laat veel horecazaken toe om hun doelgroep te verbreden en van hun zaak ook een écht merk te maken, in meerdere steden.

Een dark kitchen of ghost kitchen is een restaurant dat uitsluitend maaltijden bereidt voor online bestellingen en leveringen. Als gast is het dus niet mogelijk om ter plaatse te eten en meestal ook niet om er zelf af te halen, vandaar de naam ‘dark’ of ‘ghost’.

Wat is het voordeel? De lage locatiekosten van je zaak. Voor zo’n dark kitchen is het helemaal niet nodig dat je keuken in een interessante - maar dure - buurt met veel passage ligt. Het enige dat telt, is dat koeriers vlot kunnen leveren.

Data helpt je om keuzes te maken

Als frituur- of horecaondernemer heb je best wat informatie ter beschikking. Tenminste, als je werkt met een modern kassasysteem en/of een online reserveringsplatform. Een modern kassasysteem verzamelt handige data waarmee je als ondernemer aan de slag kan om de werking van je zaak te verbeteren.

Enkele voorbeelden:

 • Optimaliseer je menu
  Welke gerechten verkopen er goed? Zijn er bepaalde zaken die vaak samen worden besteld? Scoren sommige gerechten beter/minder goed bij afhalen? Met al deze informatie kan je jouw menu scherpstellen en optimaliseren. 
 • Zet je personeelsplanning op punt
  Bij online bestellingen valt het al snel op wat de piekmomenten zijn. Gebruik deze informatie om in te schatten wanneer je extra mensen nodig hebt, of wanneer je het met iemand minder kan doen.
 • Bouw een band op met je gasten
  Met een digitaal systeem zet je eenvoudig een loyaliteitsprogramma op, denk aan een digitale spaarkaart. Beloon je trouwe gasten, of ga nog een stapje verder met gepersonaliseerde aanbiedingen. Er zijn meer opties dan je denkt!

Beperk je overschotten

Duurzaamheid is een begrip dat te pas en te onpas gebruikt wordt, maar op vlak van voedselverspilling speelt het wel een rol. Wist je dat ongeveer 1/3 van al het voedsel verspild wordt? Dat is niet alleen veel voedsel, het kost jou als ondernemer handenvol geld. Daarom dat er bedrijven zoals Too Good To Go opstaan om dit tegen te gaan. Via hun app koop je bij supermarkten of bakkers, maar ook horecazaken, tegen sluitingstijd aan restjes tegen goedkope prijzen. In plaats van het eten te moeten weggooien, verdien je er nog iets aan.

Afbeelding
Toekomst en innovatie in bezorging I Tips en trends voor horeca

Er zit toekomst in bezorging

Bezorging en afhalen zal niet meer verdwijnen, maar de gedaante waarin we het kennen, zal vermoedelijk nog verder evolueren. Een paar interessante trends om te volgen:

 • Duurzame bezorging
  Net zoals de strijd tegen voedselverspilling, wil de consument ook liever dat de koerier gebruik maakt van een (elektrische) fiets dan van een dieselwagen. Gelukkig maken bijna alle koeriersbedrijven ondertussen veelvuldig gebruik van duurzame en innovatieve transportmiddelen.
 • Robotisering van de koerier
  Niet exclusief verbonden aan het bezorgen van voedsel, maar langzaam zullen we steeds vaker de baan of het voetpad moeten delen met een robot of drone. In Amerika startten zowel Uber als Amazon al projecten om dit te testen. Maar robotjes vind je ook al aan deze kant van de oceaan, namelijk in Finland.
 • Abonnementsformule
  Netflix kennen we ondertussen allemaal, maar wie heeft er al een abonnement op een afhaaldienst? Vermoedelijk nog niet zo heel veel mensen, maar het is een trend met interessante eigenschappen. Ook voor horecazaken. Vaak in de vorm van korting of voordelen, maar er zijn ketens waar je een maandelijks abonnement voor onbeperkte koffie en thee kan kopen.

Wat brengt het op?

Na het lezen van alle tips en trends, zit je vermoedelijk met de hamvraag “Levert afhalen en bezorgen nu iets extra op?”. Uit een bevraging in 2021 bleek dat 67% van de deelnemende frituuruitbaters positief antwoordde op deze vraag. Het reële succes wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de bekendheid van jouw zaak, de vlotheid van bestellen, afhalen en bezorgen, het juist inzetten van extra personeel, … Maar over het algemeen is de balans duidelijk positief.

Afbeelding
Rendement afhalen en bezorgen I Tips en trends voor horeca

In datzelfde onderzoek vroegen we trouwens “Waarom je het niet zou doen?” Dit zijn de belangrijkste twijfels bij horecazaken die nog niet gestart zijn met online bestellen/ bezorgen:

 • Ik heb niet voldoende personeel om online bestellen/ bezorgen mogelijk te maken
 • Ik doe niet aan online bestellen/ bezorgen omdat de frieten en snacks aan kwaliteit verliezen
 • De afdracht/commissie die je betaalt aan de platformen voor online bestellen/ bezorgen is te hoog
 • Ik doe niet aan online bezorgen omwille van de investering in vervoersmiddelen die nodig is

Herkenbaar? Bekijk dan zeker de themapagina: thuisbezorging. Om jou te helpen door de bomen het bos te zien, hebben we daar nog meer tips, recepten en adviezen van andere ondernemers voor je op een rij gezet.

Ontdek al onze tips, assortiment en recepten voor bezorging