Waar moet je rekening mee houden bij het samenstellen van een afhaalmenu?

Bezorging Fastservice Horeca Ondernemen

Afhalen en thuisbezorgen, het is voor veel frituren en horecazaken een belangrijke bron van inkomsten geworden. Maar hoe zit het nu met je afhaalmenu? Stel je een apart menu op? Of gebruik je de gewone menukaart? We delen onze tips in dit artikel.

Man leest papieren menu – Van Geloven geeft tips over je afhaalmenu

Meer dan alleen je menu omvormen

Online bestellen en afhalen zit al enkele jaren flink in de lift. Frituren kunnen hun actie-radius vergroten en voor horecazaken is het een extra bron van inkomsten. Een afhaalmenu samenstellen is dus een bijzonder slimme zet. Maar simpelweg je volledige vaste menu aanbieden is niet altijd de beste optie. Dat komt vaak duurder uit en niet elk gerecht is geschikt voor transport. Bij het opstellen van je afhaalmenu zijn de juiste verpakking, transport en kwaliteit cruciaal. We leggen je uit waar je op moet letten bij het aanbieden van afhalen en thuisbezorging als eetcafé, frituur of restaurant en hoe je het ideale menu samenstelt.

Maak het jezelf niet te moeilijk en beperk het aanbod

Bij het samenstellen van je afhaalmenu hoef je niet je volledige menukaart aan te bieden. Dat maakt de (voor)bereiding alleen maar complex. Bovendien zijn je gasten die kiezen voor afhalen of thuisbezorgen alleen maar op zoek naar gemak. Meer opties, maakt de keuze voor je klant ook alleen maar moeilijker.

Afbeelding
Keuze beperken - kroketten & snacks | Afhaalmenu samenstellen

Beperk de keuze op je afhaalmenu

Heel wat restaurants bieden bijvoorbeeld 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts aan. Dat maakt het voor jouw gasten makkelijker om te kiezen én jij kan je ingrediënten efficiënter aankopen. Beperk je het aantal gerechten? Wissel dan wel regelmatig af. Om de 2 weken kan je bijvoorbeeld je menu lichtjes aanpassen en nieuwe seizoensingrediënten gebruiken. Zo maak je vaste gasten nieuwsgierig naar wat er komt.

Voor frituren is het afhaalmenu vaker hetzelfde dan het gebruikelijke menu. Doordat bijna alles dezelfde bereidingswijze heeft, namelijk frituren, is dit ook werkbaar. Al is het vanuit een zakelijke insteek, vaak een goed idee om de keuze te beperken en je energie enkel te steken in je populairste snacks en gerechten. Wat die populairste snacks precies zijn, hangt uiteraard af van verschillende factoren. Wij raden je aan om zeker een goeie mix aan te bieden tussen klassiekers, zoals de frikandel of viandel, en relatief nieuwe snacks, zoals bijvoorbeeld de Borrelmaatjes. Voorzie ook zeker enkele vegetarische alternatieven.

Pak uit met je bestsellers

Hoe kies je dan welke gerechten je aanbiedt? Het is een slimme keuze om te gaan voor de bestsellers in je zaak. Heb je bepaalde snacks of gerechten die het altijd goed doen? Zet die dan zeker op je bezorgmenu. Als die gerechten zich lenen tot delivery natuurlijk. Geef dit aan op je afhaalmenu als ‘suggestie’ of ‘vaak besteld’. Zo trek je nieuwe klanten sneller over de streep.

Hou er trouwens rekening mee dat niet alle snacks of bijgerechten, zoals belegde broodjes en salades, even geschikt zijn om te (laten) leveren.

Afbeelding
Verpakking en gerechten | Tips afhaalmenu samenstellen horeca & frituur

Houd de kwaliteit van je afhaalgerechten in de gaten

Je bestelling is al snel 15 tot 30 minuten onderweg, of je gasten nu zelf hun maaltijd komen ophalen of je aan huis levert. Kies dus voor gerechten en snacks die goed warm (of koud!) blijven. Worden je bestellingen in een thermische box vervoerd? Verkort je gaartijden dan een klein beetje, door de verpakking en box wordt de temperatuur langer vastgehouden en garen je gerechten verder.

Ken je limieten 

Op drukke avonden zal je vaak meer bestellingen moeten klaarmaken dan tijdens een drukke service in je frituur of horecazaak. Denk bij het samenstellen van je afhaalmenu dus goed na over de beschikbare ruimte die je hebt: Kan je genoeg verpakkingen stockeren? Heb je genoeg kookmateriaal of moet je voortdurend wachten op de vaatwasser? Kan je een soort ‘lopende band’ systeem creëren met je mensen? Afhalen en thuisbezorgen klinkt voor velen als een snelle manier om extra inkomsten op te halen, maar er komt wel degelijk heel wat bij kijken. Denk op voorhand goed na over hoe je dit allemaal gaat aanpak, en hou daarbij rekening met je limieten!

Afbeelding
Twee mensen in keuken – Van Geloven geeft tips over je afhaalmenu

 

Als je gasten hun bestelling kunnen afhalen in de zaak, zorg je er best voor dat er iemand vooraan in je frituur, eetcafé of horecazaak de mensen kan ontvangen en bestellingen kan afgeven. Op die manier vermijd je wachtrijen en personeel dat constant heen en weer vliegt tussen de keuken en de zaak.

Bereid je voor op de (voor)bereiding van je afhaalmenu

Vermijd gerechten met een te lange (voor)bereidingstijd. De gemiddelde klant verwacht zijn bestelling binnen de 40 minuten te ontvangen. Als jij 30 minuten voor de voorbereiding, 30 minuten voor het koken en 30 minuten voor de levering nodig hebt, dan loopt de wachttijd als snel op. We raden je dus aan om op voorhand je (nieuwe) afhaalgerechten uit te proberen in de keuken.

Wist je dat onze snacks het jou gemakkelijker maken om een afhaalmenu te organiseren? De bereidingstijd beperkt zich tot slechts enkele minuten en sommige snacks zijn alvast voorgegaard. Ontdek hier ons volledige assortiment.

Als je eenmaal weet hoeveel bestellingen je op één avond kan afwerken met je team, kan het zelf slim zijn om bestellingen tot enkele dagen op voorhand aannemenZo weet je exact hoeveel personeel je moet inschakelen, hoeveel je moet inkopen en krijgt elke klant zijn maaltijd tijdig thuisbezorgd.

Wanneer je alles klaarmaakt op het moment dat de bestelling binnenkomt, baken dan af wanneer je gasten kunnen bestellen. Kunnen klanten de hele dag door frietjes en snacks bestellen? Of enkel ’s middags en ‘s avonds? Of misschien is je horecazaak afwisselend een paar dagen open voor thuisbezorging en het andere deel van de week enkel open voor ophalen van bestellingen?

De geschikte verpakking maakt het af

Je kon het in onze vorige artikels ook al enkele keren lezen: de juiste verpakking is cruciaal!

De verpakking moet dan ook aan meerdere eisen voldoen, afhankelijk van wat je aanbiedt: het eten mag niet te veel verschuiven tijdens het transport. Ook het materiaal moet geschikt zijn voor wat je klaarmaakt, zo is karton het beste om frietjes warm en knapperig te houden. Plastic maakt de frieten slap. Ten slotte kan je je verpakking ook aanpassen aan de stijl van je eigen zaak of frituur.

Afbeelding
Iemand strooit zout over frieten in doosje. – Van Geloven geeft tips over je afhaalmenu

 

Zo sporen tegenwoordig heel wat frituren hun klanten aan om hun maaltijden af te halen in hun eigen herbruikbare potjes. Vaak hangt daar een kleine korting aan vast voor de klant. Jij bespaart kosten voor de aankoop van verpakking én het milieu is je dankbaar!

Voor brasserieën en restaurants is er nog een extra uitdaging. Je kan het afhaalgerecht meestal niet serveren zoals je in je eigen zaak zou doen op een bord. Ga op zoek naar de ideale verpakking voor jouw snack of gerecht. Houd sauzen en dressings altijd apart en zorg voor potjes die goed afsluiten. Je wilt namelijk niet dat je gerecht doordrenkt is van de saus of de mayonaise overal ligt behalve op de frietjes.

Afbeelding
Leveren of laten leveren | Tips afhaalmenu samenstellen horeca & frituur

Om ervoor te zorgen dat je klant zijn bord thuis mooi dresseert, kan je altijd een handleiding of een foto met serveersuggestie meesturen. Je klant kan daarna een foto nemen van zijn bord en jou taggen op sociale media. Extra publiciteit!

Tip: we delen extra marketing tips om jouw afhaalmenu bekend te maken in dit artikel.

Denk na over het financiële plaatje

Leveringskosten

Als je gerechten aan huis laat leveren, kan je de leveringskosten drukken door eigen personeel of extra bijverdieners in te zetten om rond te rijden. Je bepaalt zelf of je personeel eigen vervoer gebruikt of een scooter of fiets van de zaak. Let daarbij op dat alle verzekeringen in orde zijn en dat je op piekmomenten genoeg koeriers hebt.

Als je liever de thuislevering overlaat aan een delivery partner, valt er heel wat papierwerk weg. Daartegenover staat wel dat je een commissie inlevert aan je partner (bij Deliveroo en UberEats is dit momenteel rond de 30%, bij Takeaway 13%).

Afbeelding
Man op fiets met afhaaltas – Van Geloven geeft tips over je afhaalmenu

 

Bereidingskosten

Bij het samenstellen van je afhaalmenu moet je nadenken over de bijkomende kosten voor het bereiden en aanbieden. Als je een bepaald gerecht in een kleinere versie wilt aanbieden, koop je misschien minder grote hoeveelheden in en kunnen de aankoopkosten stijgen. Houd hier rekening mee voor de prijszetting van je afhaalmenu.

Extra kosten

Om je bestellingen aan huis te leveren of te laten ophalen, moet je geschikte verpakkingen en potjes aankopen. Ook reclame om te laten weten dat je klanten vanaf nu online kunnen bestellen, kan extra kosten (denk aan reclame op Google of Waze), maar brengt natuurlijk wel op.

Luister naar je gasten

Of je nu net begint met afhaalmenu’s en thuisbezorging of al jaren in de horeca staat, je gasten blijven je belangrijkste klankbord. Vraag hen welk gerecht ze het meeste missen, hoe ze de thuisbezorging ervaren en of de gerechten hetzelfde smaken als wanneer ze ter plaatste langskomen. En vergeet niet om positieve reviews online te posten zodat je meer gasten (en omzet) kan aantrekken.

Ben je op zoek naar meer tips, tricks en ideeën?

De afgelopen maanden publiceerden we verschillende artikels die jou alvast op weg helpen:

Wil je je afhaalmenu samenstellen en uitbreiden met heerlijke snacks? Of wil je starten met thuisbezorging en iets extra’s aanbieden? Ontdek ons uitgebreide assortiment snacks, geschikt om op je menukaart te zetten in je horecazaak én voor thuislevering.