12 tips om nieuwe klanten aan te trekken met een nieuw gerecht

Vegetarisch Snacken Fastservice Horeca Ondernemen

Eet jij graag elke dag hetzelfde? Vermoedelijk niet, en je klanten ook niet. Verandering van
spijs doet eten. Lees hier waarom nieuwe gerechten goed zijn voor je cliënteel en je zaak en
hoe je daar slim mee omgaat.

Klanten op een horeca terras – Van Geloven geeft tips om nieuwe klanten aan te trekken

Trouwe klanten en nieuwe gerechtenAls horeca-uitbater of friturist heb je vaste klanten die bij ieder bezoek hetzelfde bestellen. Dus waarom de moeite doen om iets nieuws te introduceren? Weet dat zelfs die trouwe klant graag eens verrast wordt, maar dat het vooral ook winstgevend is: onderzoek toont aan dat seizoensgebonden menu’s tot 26% meer bestellingen zorgen. 

Bonus: Steeds meer mensen eten regelmatig vegetarisch. Dus met een slimme toevoeging aan je menukaart, spreek je meteen ook een nieuwe doelgroep aan. Hier lees je waarom onze vegetarische snacks niet op jouw menu mogen ontbreken.Volg je ons advies, dan komt het helemaal goed:

 • 3 tips om slim met nieuwe gerechten in je frituur of horeca-zaak om te gaan
 • 3 tips om je klanten te overtuigen voor je nieuwe gerecht te kiezen
 • 3 tips om de impact van je nieuwe gerechten te vergroten
 • 3 tips om online te scoren met die nieuwe snack

Ga slim om met nieuwe gerechten in je frituur of horeca-zaak

Tip 1: wees herkenbaar

Het is verleidelijk om met elke trend mee te doen, maar zo speel je het unieke karakter van je zaak kwijt. Kies voor doordachte, nieuwe gerechten die bij jou passen en waarin klanten jou herkennen. Als friturist hoef je niet meteen met een speciale taco uit te pakken, ook al is dat populair. Vernieuwing is goed, maar zorg dat het herkenbaar is.

 

Tip 2: vernieuw slimVernieuwing betekent niet dat je altijd echt met iets nieuws moet afkomen. Je kan ook een variatie van een bestaande en/of populair gerecht bedenken. Zijn je klanten fan van stoofvlees? Bied dan een Stoofvleeskroket als voorgerecht aan.

Afbeelding
De Stoofvleeskroket - Een nieuwe snack om klanten aan te trekken - Van Geloven

De Stoofvleeskroket: de klassieker in een krokant jasje.De Stoofvleeskroket is alles waar je klanten van houden. Smeuïg stoofvlees uit grootmoeders keuken is al jaren een klassieker in elke Vlaamse frituur. En ook de kroketten zijn in België aan een flinke opmars bezig. De Stoofvleeskroket is ideaal als snack of voorgerecht. Je leest er hier alles over.

Tip 3: spreid je werk

Spaar jezelf de moeite en wissel niet te vaak van menu, maar laat ook je nieuwe gerechten niet in één keer op je klanten los. Beter: spreid vernieuwingen doorheen het jaar. Een mooi ritme is bijvoorbeeld één nieuw gerecht of snack per maand. Zo

blijft het voor jou verwerkbaar en heb je doorheen het hele jaar de kans om hiermee uit te pakken. 

Overtuig je klanten om je nieuwe gerecht te kiezen

Tip 4: laat je klanten proeven

Een nieuwe menu-optie zorgt voor extra bestellingen, maar een deel van je klanten zullen sowieso een duwtje in de rug nodig hebben om die (voor jou) voordelige optie te kiezen. De beste manier om klanten te overtuigen is om ze te laten proeven:

 • Zet proevertjes uit, zoals een nieuwe bitterbal met een prikkertje met de naam op. Je kan dit ook op een corona-proof manier organiseren door het proevertje toe te voegen aan de afhaalbestelling.
 • Zodra het weer kan: geef je klanten een hapje om het wachten aan tafel of in de rij wat te verzachten.
 • Leid je personeel op om klanten aan te zetten nieuwe gerechten te proeven.
Afbeelding
Levering van afhaalbestelling horeca maaltijd - Van Geloven

 

Tip 5: combineer met klassiekers

Een andere manier om het succes van je nieuw gerecht te verhogen, is het in een voordelig menu te koppelen aan een ouwe getrouwe. Ideaal om je vast cliënteel te verleiden iets nieuws te proberen, zonder dat ze daarbij hun favoriet moeten laten schieten. 

Tip 6: maak je nieuw gerecht zichtbaar in je zaak of frituur

Je investeert in iets nieuws voor je zaak, dus waarom dat niet duidelijk maken? Pas als je klanten weten dat je iets nieuws hebt, kunnen ze er naar vragen. 

 • Zorg voor een prominente plaats in je zaak of een extra pagina in je menu.
 • Werk je met digitale schermen? Laat het nieuw gerecht eruit springen.
 • Of plaats tafel- en toogzetters, of gelijkaardig promotiemateriaal.
 • Kondig je nieuwe gerecht of snack aan op de social media kanalen van jouw zaak. (Zie tip 11). Ook je eigen website of newsletter is ideaal om een aankondiging te doen. (Zie tip 10).

In corona-tijden denk je ook best na over hoe je de zichtbaarheid langs de buitenkant van je zaak verhoogt. Denk bijvoorbeeld aan stickers op de grond of deur.

Ga voor meer impact met je nieuwe gerechten

Tip 7: maak een heus evenement van de lancering

Tijd steken in vernieuwing, is pas echt de moeite waard als je hier de aandacht op vestigt.Om meteen veel aandacht te krijgen voor je gerechten of snack en je zaak, kan het leuk zijn om een proeverij te organiseren. 

Met de huidige corona-maatregelen is het uiteraard niet mogelijk om iedereen samen te brengen. Maar een corona-proof proeverij kan nog steeds. Nodig bijvoorbeeld een aantal klanten of influencers individueel uit om als eerste, in avant-première, je nieuwe snack of gerecht uit te proberen. Geef hen bijvoorbeeld een speciaal samengesteld afhaalpakket mee. Je kan deze proefpersonen ook gebruiken om je presentatie op punt te stellen en waardevolle feedback te verzamelen. 

Laat je klanten bijvoorbeeld stemmen op verschillende presentaties. Zo verhoog je de interactie en zie je meteen welke variant beter scoort.

Afbeelding
Influencer proeft thuis van een nieuw gerecht - Van GelovenExtra: steek je proeverij meteen in een leuk thema. Dat kan je er op je sociale media extra

mee uitpakken en er zo reclame rond maken.

Tip 8: Betrek je buurt

Nieuwe klanten zijn vaak dichterbij dan je denkt. Nodig je buren uit om te komen proeven van je nieuwe suggestie. Hoe? Hang een duidelijk zichtbare affiche op of deel flyers uit in de buurt.Daarnaast is het ook slim om samen te werken met andere lokale handelaren. Zo kan je samen een actie op touw zetten waarbij een klant die iets bij een andere handelaar koopt, bij jou een korting krijgt op je nieuwe gerecht. (Of omgekeerd).Tip 9: start bij de klanten die je al hebt

Je bestaande klanten zijn je beste uithangbord, want niets kan op tegen mond-aanmondreclame. Alleen hebben je klanten soms een zetje nodig. Deel een proevertje van je nieuwe gerecht of snack uit en vraag vriendelijk om in ruil wat reclame voor je te maken. Of misschien willen ze een goede online review achterlaten? Want goede recensies zorgen voor nieuwe klanten. Weet dat als mensen iets krijgen, ze vaak bereid zijn om iets terug te doen.Scoor ook online met die nieuwe snack

Tip 10: breng je klanten op de hoogte via een nieuwsbrief

Er zijn verschillende manieren om e-mailadressen van klanten te verzamelen, denk aan een wedstrijd of om als eerste promoties te ontvangen. Eens je over mensen hun e-mailadres beschikt, heb je een extra kanaal om reclame te maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling om voortdurend naar deze mensen te mailen. Maar als je enkel mailt wanneer je echt iets te zeggen hebt, zoals bij de lancering van een nieuwe snack of promotie, zal je merken hoe interessant zo’n nieuwsbrief kan zijn.Tip 11: zorg voor een online lanceringsactie

Een flyer of poster ophangen, is sowieso een goed idee, maar kondig je nieuwe product ook aan op je website en sociale-mediakanalen. Dat hoeft niet met een ellenlange tekst: een simpele, smakelijke foto doet al veel. “Zien eten, doet eten.” Combineer de lancering van je nieuwe gerecht bijvoorbeeld met een wedstrijd om extra aandacht te generen. Zo kan je je volgers op Facebook vragen om te reageren wat ze bij je nieuwe gerecht graag zouden drinken, waarbij één iemand zijn suggestie wint. Hoe meer mensen reageren, hoe meer andere mensen je bereikt!Zoek je nog slimme tips & tricks om meer uit sociale media te halen? Lees dan zeker ook deze artikels:Bonus: Denk aan de presentatie van je gerecht, of hoe je het meegeeft. Als het opvallend is, zetten ze het misschien zelf spontaan op Instagram. 

Afbeelding
Instagrammable presentatie van de Stoofvleeskroket - Van Geloven

 

Tip 12: laat je klanten aan het woord

Je kan zelf laten weten hoe lekker dat nieuwe gerecht is, maar als je klanten het van een andere klant horen, is dat een pak geloofwaardiger. Vraag aan klanten of je met je smartphone misschien een foto of kort filmpje mag maken waaruit blijkt dat ze tevreden zijn. Ook dit kan je weer delen op jouw sociale media. Nog beter, vraag aan je klanten om hun ervaringen gewoon zelf te delen op hun eigen Facebook of Instagram profiel. Zo bereik je in één klap hun volgers. 

Bij Van Geloven vind je alles wat je nodig hebt

Heb je na het lezen van deze 12 tips zin om een nieuwe snack of een gerecht te introduceren? We hebben meer dan 100 snacks voor jouw frituur of horeca-zaak. Dus iets nieuws hoef je niet ver te zoeken!Ontdek ons uitgebreide assortiment

Aan de slag met thuisbezorging en take-away

Afbeelding
Van Geloven terrasseizoen gids horeca

 

Download jouw kopie