Tags: Ondernemen

Ben je open of niet?

De allereerste beslissing die je maakt, is kiezen of je tijdens de feestdagen opent of niet. Het zijn natuurlijk ook voor jou feestdagen en de personeelskosten swingen op deze dagen vaak de pan uit. Bepaal voor jezelf of je sluit, afhaal op bestelling voorziet of er helemaal voor gaat. Je bent niet de enige die twijfelt: Horeca Vlaanderen ontdekte dat er steeds meer zaken sluiten tijdens de feestdagen. De zaken die wel openen, doen het vaak goed: ruim 3 op 4 van de zaken die open bleven is helemaal volzet.

Als je er in slaagt om rendabel open te zijn tijdens de eindejaarsperiode, is het dus zeker de moeite waard om te openen. Zit je toch met twijfels over de feestdagen, dan kan je in de periode ervoor en erna nog extra omzet realiseren met een afhaalmenu en/of een winterterras. Met een succesvol terras genereer je een betere omzet gedurende het volledige na- en voorjaar.

Download hier de gratis gids met tips voor horeca-ondernemers

10 tips om een hogere omzet te realiseren in je horecazaak

Hieronder vind je tien praktische tips voor restaurateurs om de eindejaarsperiode optimaal te benutten: van de samenstelling van je menu tot online cadeaubonnen aanbieden:

1. Stel een slimme, maar beperkte kaart op

Een goede eindejaarskaart is beperkt qua keuze. Wist je dat onderzoek aangetoond heeft dat meer keuze leidt tot horecagasten die minder tevreden zijn? Door veel keuze hebben ze ook het gevoel dat ze veel missen. Help je gasten daarom door een selectie van lekkere én voor jou interessante combinaties aan te bieden. In een kledingwinkel krijg je bij een broek ook vaak een riem aangeboden, of bij een hemd een stropdas. Bied dus combinaties aan, zoals een borrelhapje bij een aperitief. In ons uitgebreide assortiment vind je gegarandeerd iets lekkers (en eenvoudig klaar te maken) voor je klanten.

            Extra: Zet zeker ook een wintercocktail zoals een espresso-martini, een uniek winterbier of een ander winters drankje op je kaart. Drankjes zijn altijd                               goed voor een mooie marge, zeker als je ze slim combineert. Hier lees je meer tips om aan upselling in de horeca te doen.

Afbeelding
Combineer cocktails en snacks I tips om omzet te verhogen

2. Werk met een vast menu

Nog een stapje verder is het aanbieden van een vast menu. Zo neem je de keuzestress van je klanten helemaal weg en kunnen ze gewoon genieten. Een bijkomend voordeel van zo’n holiday menu is dat je de toppers kunt aanbieden, maar ook dat je zo je keuken werk bespaart. Omdat het dezelfde gerechten zijn die in eenzelfde volgorde bereid moeten worden, is het leven van je personeel een stuk eenvoudiger.

          Extra: Zorg dat je personeel weet welke menu-items lage voorbereidingstijden (en hoge winstmarges) hebben, zodat ze tijdens drukke momenten wat                           kunnen sturen. En bied ook een menu-versie met aangepast wijnen aan!

3. Maak het extra speciaal tijdens de feestdagen

Oké, je hebt een menu met je topgerechten en enkele klassiekers. Maar ga ook eens op zoek naar iets om je gerechten dat tikkeltje meer te geven. In plaats van een klassieke kaas- of vleeskroket, kan je ook voor een bourgondische variant gaan zoals een stoofvleeskroket. Dat hoeft ook niet altijd in de bereiding, maar kan ook met de presentatie. Of zorg voor dinner and a show door het laatste deel van het gerecht aan tafel te bereiden of bijvoorbeeld een stukje vlees op een pannetje met rokend stro te serveren. Dat schept meteen al een heel andere sfeer.

          Extra: Niet alleen in de eindejaarsperiode kan je klanten aantrekken met iets nieuws. Lees 12 tips om met een nieuw gerecht klanten aan te trekken in de horeca.

Afbeelding
Extra creativiteit en presentatie tijdens de feestdagen I tips om omzet te verhogen

4. Organiseer extra en creatieve eetmomenten 

Naast je menu en presentatie, kan je ook eens nadenken over welke andere opties je hebt. Zijn er veel winkels in de buurt, kan je misschien een High Tea, High Fry of lekkere brunch serveren. Zit je in een meer zakelijke buurt dan is het wellicht slim om uit te pakken met cateringopties of je zaak beschikbaar te stellen voor recepties, vergaderingen en presentaties. Ook bedrijven hebben het vaak druk tijdens de feestdagen  (en ze vieren ook graag). Door hen een locatie en menu aan de bieden, vul je je zaak ook tijdens de meer rustige momenten.

Nog meer ideeën?

  • Bied cocktail kits aan waarmee klanten thuis (of op een bedrijfsfeestje) zelf hun cocktails kunnen maken.
  • Ook beerpairings vallen vaak in de smaak.
  • Al in het voorjaar, maar begin februari valt het Chinees nieuwjaar. Ideaal voor een Aziatische avond.
  • En als je zaak het toelaat, waarom niet eens klanten in de keuken uitnodigen voor een kook-workshop of een tasting?

5. Creëer (een beetje) schaarste 

Door je kaart te beperken, ontneem je je gasten wat keuzestress, maar je kan ook op die stress inspelen. Mensen missen niet graag iets, dus als je bepaalde gerecht slechts voor een beperkte tijd op je kaart zet, zullen ze daar sneller voor kiezen. Enkel en alleen omdat ze dat later niet meer kunnen. Door regelmatig van gerechten te wisselen, geef je je (vaste) klanten ook meer redenen om terug te komen.

6. Beloon je vaste gasten

Vaste, terugkerende gasten moet je sowieso koesteren. De rustige periodes net na de feestdagen of op het einde van het voorjaar zijn ideaal om trouwe bezoekers even extra te belonen. Geef ze een korting, een ‘uniek’ menu of een gerecht dat nog niet op je kaart staat. Hoe persoonlijker, hoe beter.

           Suggestie: Vernoem eens een gerecht of drankje naar een vaste gast, of vraag feedback op je (nieuwe) gerechten, menukaart of interieur. 

Afbeelding
Leg je gasten extra in de watten I tips om omzet te verhogen voor horeca

7. Bedien je gasten thuis 

Als je toch beslist om niet te openen tijdens de feestdagen, kan je nog steeds overwegen om take-away aan te bieden. Of de combinatie aanbieden, als je toch open bent.

            Extra: Ontdek wat je kan doen op te scoren met je horeca-marketing.

Veel horecazaken zijn tijdens de verplichte sluiting(en) aan de slag gegaan met take-away. Zoek je toch extra tips? Of wil je weten hoe je take-away of aan huis leveren goed aanpakt? Download dan de wintereditie van de terrasgids. Daar lees je over de keuze tussen leveren of laten afhalen en hoe je ervoor zorgt dat je klanten je zaak onthouden.

8. Betrek je personeel

Twee paar handen verzetten meer werk dan één, hetzelfde geldt voor het bedenken van ideeën. Inspraak krijgen werkt bovendien motiverend, waardoor het enthousiasme van je team vaak ook op je gasten afstraalt. Heeft je team te veel ideeën: laat ze stemmen. Schrijf de ideeën op een bord, geef iedereen drie stemmen en snel wordt duidelijk wat de meest populaire suggesties zijn.

9. Investeer in je (online) zichtbaarheid

Je grondig voorbereiden op de feestdagen, maar je gasten daarvan niet op de hoogte brengen, zou jammer zijn. Geef zowel in je zaak als online aan dat je open bent en deel alvast welke plannen je hebt (denk aan je holiday menu, speciale serveeracties of extra eetmomenten).

Wees ook niet bang om actief achter reviews te vragen. Dat kan ook op een leuke en creatieve manier, bijvoorbeeld door de vraag met een kwinkslag op het ticket zetten of door een leuk kaartje af te geven bij de rekening of het overhandigen van de jassen.

Ontdek nog meer marketingtips voor je horecazaakhorecakzaak
            Breng je gasten op de hoogte met onze marketing tips voor horecazaken

10. Bied cadeaubonnen aan

Geef jouw gasten de mogelijkheid om jouw zaak “cadeau te doen”. Een ervaring (lees: komen eten bij jou) is altijd een origineel cadeau. Je verschiet er trouwens van hoeveel mensen op zoek gaan naar last-minute cadeaus, niet enkel voor de feestdagen, maar ook voor verjaardagen en andere feestmomenten. Ideaal om op in te spelen als horeca-ondernemer.

Net zoals je best je activiteiten voor de feestdagen goed duidelijk maakt, in je zaak en op je website of sociale media, doe je dat best ook voor cadeaubonnen. Als je klanten het niet weten, zullen ze er zelf ook niet aan denken of achter vragen.

Er is geen unieke formule voor succes, behalve een goede voorbereiding

Mocht er één succesformule bestaan, zouden er geen horecazaken meer sluiten. Jouw zaak, en die van je concurrenten, hebben allemaal eigen troeven, kansen en uitdagingen. Wat wel universeel van toepassing is, is dat er geen grens staat op een goede voorbereiding. Goed begonnen, is half gewonnen. Nietwaar?

Ben je nog op zoek naar originele borrelhapjes or gerechten op je menukaart die je leven eenvoudiger maken tijdens deze drukke eindejaarsperiode? Bekijk dan zeker ons assortiment met smakelijke snacks, vertrouwde klassiekers en vegetarische alternatieven.

Ontdek het meest complete assortiment voor frituren en horecazaken