Frisse wind? Frisse kaart!

Vallende bladeren, donkere dagen, dikkere jassen: de herfst is voor veel mensen niet het seizoen waar ze het meest naar uitkijken. Toch brengt het najaar zoveel moois: nieuwe kleuren en mooie seizoensproducten, bijvoorbeeld. Maar ook gasten die behoefte hebben aan comfortfood. Daar kun je met je aperitiefkaart perfect op inspelen!

Kies voor kleur …

Het najaar maakt van de wereld buiten een schilderij. En dat kun jij naar je borden kopiëren. Kleur is immers dé manier om een gerecht of aperitiefplank op een bijzondere manier te presenteren. Maak gebruik van de kleur van najaarsgroenten: garneer een gerecht met reepjes rode kool, stukjes pompoen of biet en combineer dat bijvoorbeeld met okerkleurige servetten. Bijzondere (huisgemaakte) smaakmakers (sambal, mosterd, truffelmayonaise) serveren, is ook een populaire manier om kleur op het bord van je gasten te brengen. Maak zo van elke plank of elk bord een kleine herfsttafel. Daar worden gasten blij van!

… en comfort

Comfortfood was al erg populair tijdens en na de lockdowns, maar zeker in de herfst zorgen donkere dagen en guur weer ervoor dat gasten zich bij de kachel willen opwarmen met iets lekkers. Snacks lenen zich daar perfect voor, en dan met name de romige, volle, zoute snacks of bijzondere ‘loaded snacks’ met een romige, goed vullende vulling. Ambachtelijk blijft ook het toverwoord, dus voorzie je aperitiefplank van huisgemaakte sauzen of maak mooie combinaties met lokaal lekkers. Alles kan, als het maar vol, romig en van huisgemaakte kwaliteit is.

Perfecte snackpairings met bockbier

Naast al het bovenstaande, leent de herfst zich natuurlijk perfect voor mooie snack- en bockbierpairings. Zout, romig en vol in combinatie met verfrissend, zoet en zwaar: de ultieme traktatie.

Denk bijvoorbeeld eens aan deze pairings:

Kroketterij De Bourgondiër bitterbal met Grolsch Dunkel Weizenbock

Een romig bockbier met tonen van karamel en gebrande mout in combinatie met smeuïge draadjesvleesragout in een krokant jasje. Iets waar gasten hun (koude) vingers bij aflikken.

De Bourgondiër Leffe bitterbal met Texels bock

De Leffe bitterbal is een royale bitterbal gevuld met smeuïg stoofvlees en is nóg lekkerder na een slok van Texels bock.

Nacho Cheese Bites met Jopen Johannieter Weizen Dubbelbok

Een heerlijke, pittige kaassnack, die mag natuurlijk ook in het najaar niet op je kaart ontbreken. Serveer de Nacho Cheese Bites met dit bijzondere, donkere bier van de Haarlemse Jopen Brouwerij. De volle gebrande bitterheid en zoete tonen van het bokbier vullen de pittige, lichtzoute smaak van de bites perfect aan.

Mora Vegetarische Draadjesvleesch bitterbal met Budels Herfstbock

Deze heerlijke, vegetarische draadjesvleesch bitterballen zijn vrij van vlees, vol van smaak. Vrijwel niet van echt te onderscheiden. Je kunt ze overal bij eten, maar ze combineren heerlijk met Budels Herfstbock.

Mini Souflesse met La Trappe Bockbier

Mini Souflesses zijn kleine, smeuïge kaastraktaties die zich perfect laten combineren met een stevig bockbier, zoals dat van La Trappe.