Steeds meer Belgen eten minder vlees

Het aantal vegetariërs en flexitariërs groeit jaar na jaar. Die stijging valt vooral op bij jongere mensen en vrouwen: bijna een kwart van de Belgen jonger dan 34 eet regelmatig vegetarisch. Er zijn verschillende redenen hiervoor, maar vooral dierenwelzijn, het milieu en gezondheidsredenen lijken de belangrijkste motivaties. Belgen ouder dan 55 jaar geven aan dat hun gezondheid de voornaamste reden is om minder vlees te eten.

"Tijdens de VeggieChallenge (maart 2021) aten meer dan 23.000 deelnemers 30 dagen lang geen vlees."

 

Je kan er dus niet langer omheen. Zonder een vegetarisch aanbod, sluit je een steeds groter wordende groep potentiële klanten uit. Kijk dus even kritisch naar je eigen kaart: kunnen klanten bij jou terecht voor een vleesvrij alternatief? Of riskeer je klanten te verliezen? Een slimme ondernemer omarmt deze evolutie in elk geval en ziet een uitgelezen kans om met vegetarische snacks nieuwe klanten aan te trekken.

Ook bij Van Geloven zijn we niet blind voor de toenemende vraag naar vegetarische snacks: we spelen er graag op in met nieuwe, smakelijke snacks en vegetarische alternatieven. Dit vegetarisch assortiment moet tegen 2025 dan ook uitgroeien tot een belangrijke steunpilaar van ons bedrijf.

Tip: Ontdek nog meer reden waarom vegetarische snacks niet in je assortiment mogen ontbreken.

Flexitariër, vegetariër, veganist, wat is nu eigenlijk het verschil?

Vegetariër, flexitariër, pescotariër, veganist, ... Volg je nog? Hier krijg je alles eens op een rijtje:

  • Een alleseter - of omnivoor - eet alles: hij maakt geen onderscheid tussen planten, dieren of vissen.
  • Een flexitariër eet vlees, maar beperkt. De frequentie en hoeveelheid vlees is persoonlijk. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die thuis vegetarische gerechten bereidt, maar op restaurant of bij vrienden wel vlees eet. Of iemand die enkel tijdens het weekend nog vlees eet.
  • Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren. Dus geen vlees of vis en meestal ook geen gelatine, want dat is afkomstig van huid of beenderen. Eieren, melk en honing zijn meestal wel toegestaan, aangezien er daar geen dier voor gedood moet worden.
  • Een veganist eet niets dat van dierlijke oorsprong is. Dat betekent geen vlees, vis, zuivel, eieren of honing. Hij zal ook geen dierlijke producten gebruiken zoals wol of leer.

Dan heb je nog combinaties:

  • Een pescotariër is een vegetariër die wel vis eet. De naam komt van het Latijnse woord voor vis, namelijk ‘Piscis’.
  • En een pollotariër eet nog wel gevogelte. Dat komt van het Latijnse woord voor kip. 

Het is vaak gemakkelijker om in je vegetarisch aanbod alle dierlijke producten - dus ook zuivel en eieren - te vermijden. Zo kan je meteen verschillende groepen bedienen.

Ken jij onze vegetarische snacks al?

Afbeelding
Vegetarische kipburger als snack voor in je frituur

 

In 5 eenvoudige stappen naar een vegetarisch aanbod voor je frituur

Met deze 5 stappen maak je van je frituur of restaurant een vegetariër-vriendelijke zaak.

Stap 1: Ga na wat er vandaag al op je menu staat

Stap 1 is eenvoudig. Kijk eens wat er vandaag allemaal al op je menu staat. Vaak bied je een vegetarische snack aan, zonder het te weten. Als je mini-loempia’s of de Ad van Geloven vegetarische loempia in je aanbod hebt zitten, is dat bijvoorbeeld het geval. Maar is het voor je klanten wel duidelijk dat die opties vegetarisch zijn?

Tip: Zorg dat het in één oogopslag duidelijk is dat een snack vegetarisch is.

Stap 2: Zorg voor een vegetarische variant van je populaire snacks

Het is niet nodig om je volledige kaart om te gooien. Het is een kleine moeite om je populaire snacks dubbel aan te bieden als een ‘gewone’ en een vleesvrije optie. Van de meeste populaire frituursnacks bestaan er ondertussen vegetarische varianten. Denk bijvoorbeeld aan:

Zorg ook hier dat je klanten duidelijk zien dat je vegetarische varianten aanbiedt.

Stap 3: Bedenk zelf nieuwe vegetarische gerechten

Je scoort pas echt bij je klanten als je vegetarische snacks niet enkel als een alternatief te behandelt, maar als volwaardige gerechten bekijkt. Een vegetarisch gerecht kan ook gewoon lekker zijn en klanten overtuigen die niet noodzakelijk vegetariër zijn. Er zijn ondertussen verschillende mogelijkheden om een smakelijk vegetarisch gerecht samen te stellen waar je verrassend mee uit de hoek komt.

Je hebt sneller dan je denkt nieuwe toppers (als een gerecht, snack of borrelhapje) op je menu staan:

En zo’n nieuwe ster op je menu is de kans om nieuwe klanten aan te trekken.

Afbeelding
Nacho Cheese snacks als vegetarisch alternatief voor je frituur

 

Stap 4: Optimaliseer je menukaart

Investeer je in een vegetarisch aanbod? Ga er dan ook vol voor. Verstop je vleesvrije snacks niet onderaan jouw menukaart maar pas deze eenvoudige tips rond menu-engineering toe:

  • Verberg de vegetarische snacks niet in een aparte categorie, maar toon dat ze deel uitmaken van je volledige menu. Zet er bijvoorbeeld een duidelijke, groene ‘V’ achter. Probeer ook in ieder segment (snack, voorgerecht, hoofdgerecht, broodjes, … ) een optie aan te bieden.
  • Geef alternatieve gerechten een eigen, catchy naam. Een ‘Mean and Green Burger’ klinkt lekkerder dan een ‘Vegetarische Hamburger’, toch?
  • Neem af en toe ook een vegetarisch gerecht op als suggestie of dagschotel.

Zo stimuleer je al je klanten om eens iets nieuws te proberen.

Belangrijk: Zorg dat je helemaal achter je eigen vleesvrij aanbod staat. Proef van de snacks, zoek naar lekkere combinaties, maar doe het zeker niet - alleen - omdat het trendy of goed voor je zaak is. Vind je de gerechten zelf lekker, dan volgt de verkoop automatisch.

Stap 5: Pak uit met je vegetarische snacks

Je menukaart aanpakken, is zeker een goed idee, maar dan staat de klant al in je frituur. Je wil natuurlijk ook nieuwe klanten aantrekken. Plaats een mooie foto van één van je vegetarische gerechten op het raam, of schrijf ze op je bord en doe hetzelfde op je website en sociale media.

Laat weten dat vegetariërs, flexitariërs - en misschien zelfs veganisten - bij jou terecht kunnen. Het zal je gegarandeerd geen windeieren opleveren.

Tip: 10 ideeën om reclame te maken voor jouw restaurant/frituur

Vegetarisch is vaak duur, of toch niet?

Soms hoor je dat vegetarische snacks duur zijn, maar dat is niet noodzakelijk waar. Een vegetarisch gerecht is vaak zelfs goedkoper om aan te bieden dan een stuk vlees. Je foodcost in de gaten houden, is dus sowieso een slim idee. In ons vegetarisch assortiment ontdek je trouwens alleen maar snacks die erg goed zijn voor jouw marge!

Frituursnacks voor ieder wat wils

De evolutie is ingezet: het is ondertussen normaal geworden om niet altijd vlees te eten en waarom zou je je klanten niet geven wat ze willen - als het past binnen jouw visie en smaak? Zo voelt iedereen zich bij jou thuis!

Ontdek ons vegetarisch assortiment