Dit is de reden waarom een bitterbal een bitterbal genoemd wordt

Fastservice Horeca

In België zijn we wel vertrouwd met een bitterbal. Maar wie weet waarom een bitterbal eigenlijk een ‘bitterbal’ heet? Deze kleine, bolvormige snack met een smeuïg hart, is zoals je wel weet, echt niet bitter maar net hartig van smaak. Dus waar komt die naam dan vandaan?

Bitterbal

De van oorsprong Nederlandse bitterbal combineert perfect met verschillende alcoholische dranken, van bier tot wijn en alles er tussenin. En net zoals in België, wordt er in Nederland, al eeuwenlang jenever gedronken. Dit is een sterke drank die gestookt wordt van gerst, rogge en mais. De jeneverbes geeft de jenever zijn klassieke smaak, wat voornamelijk in oude jenever goed te proeven. In België zijn er in de verschillende dialecten, talloze namen voor jenever: druppel, foezel, witteke of wippertje, …. Ook een Nederland is dat het geval, maar daar is ééntje die toch wel bekender is dan andere benamingen en dat is: een bittertje. Leg je de link al?

Tijdens het drinken van jenever had men regelmatig de behoefte om iets kleins te eten. En het liefst een hapje dat paste bij de smaak van jenever. En dat werd uiteindelijk het ronde broertje van de kroket, dat door de vorm en de combinatie al gauw de ‘bitterbal’ werd genoemd.

Conclusie: een lekkere jenever combineer je met een heerlijke bitterbal! En welke bitterbal is nu heerlijker dan de rundvleesbitterbal De Bourgondiër? Verras je klant en zet deze smaakvolle combinatie op je kaart.