Vegetarisch in verschillende versies

Goed om te weten: de ene vegetarische snack is de andere niet. De snacks zonder vlees zijn grofweg in te delen in vijf categorieën: kopiesnacks, vegetarische-kipproducten, vissnacks, groentesnacks en kaasproducten.

Perfecte kopie

De bekendste zijn misschien wel de snacks die een bekende vleessnack kunnen vervangen. Zo zijn er vegetarische bitterballen, kroketten, burgers en frikandellen: snacks die in smaak hun ‘originele’ versie evenaren. Dat assortiment groeit.

Vegetarisch met (zonder) kip

Daarnaast zijn er de kip-zonder-kip-snacks. Vegetarische varianten op populaire producten, zoals de vegan Kipkorn en de vegetarische Crispy Chick’n Burger. De smaak en structuur zijn dezelfde als ‘de echte’, maar de inhoud is geschikt voor wie (een keer) geen vlees wil eten.

Geen vlees, maar vis

Er zijn natuurlijk ook genoeg consumenten die geen vlees eten, maar wel vis. Voor hen is er nóg meer te kiezen. Je hebt immers ook snacks die gevuld zijn met lekkers uit de zee. Wat dacht je van de Mora Zeestick: heerlijke witvis in een krokant laagje, op een stokje? Of van de Mora Fishburger? Garnalenkroketjes? Of de garnaalballetjes van Ad van Geloven (als alternatief voor bitterballen)?

Groente en kaas

Sommige snacks zijn wel vleesvrij, maar hebben geen ‘vegetarisch’ imago. Mensen staan er vaak niet bij stil dat ze iets eten dat vegetarisch is: ze bestellen gewoon wat lekker klinkt. Dat geldt voor veel groentesnacks of snacks met kaas. Ook fervente vleeseters zullen bijvoorbeeld genieten van Nacho Cheese bites (zonder dat ze doorhebben dat ze een vegetarische snack aan het eten zijn). Groentesnacks zijn snacks waarin – de naam zegt het al – groenten de hoofdrol spelen. Denk aan loempia’s met sojascheuten, vegetarische miniloempia’s, groentekroketten, pittige bamihappen en bamischijven. Bij kaassnacks draait het om – je raadt het al – de kaasvulling. Ook dat assortiment groeit: naast de genoemde Nacho Cheese bites en de traditionele kaassoufflé heb je ook de Souflesse: zelfde idee, andere vorm (waardoor de kaas beter verdeeld wordt over de snack) en natuurlijk de kaaskroket.

Sommige snacks zijn wel vleesvrij, maar hebben geen ‘vegetarisch’ imago. Mensen staan er vaak niet bij stil dat ze iets eten dat vegetarisch is: ze bestellen gewoon wat lekker klinkt. Dat geldt voor de visproducten, maar ook voor veel groentesnacks of snacks met kaas.

Breed assortiment

Genoeg te kiezen dus, op vegetarisch vlak. En het mooie is: het assortiment wordt steeds uitgebreider. Bij Van Geloven innoveren we continu op het gebied van vegetarische snacks. Zo kwamen de afgelopen jaren al heel wat nieuwe snacks op de markt. Naast de genoemde Nacho Cheese bites van Mora, is er nu ook een Mora vegetarische Crispy Chick’n Burger. Van Lieshout heeft een vegetarische hamburger in zijn aanbod opgenomen. Wil je deze nieuwe vegetarische snacks proeven? Vraag dan hier een gratis proefdoos aan!

Vegetarisch voor elk moment

Het fijne aan vegetarische snacks is dat ze dezelfde veelzijdigheid bieden als alle andere snacks. Of je ze nu verwerkt in een lunchgerecht (bij een vegetarische lunch bijvoorbeeld), bij het aperitief naast een drankje serveert of verwerkt in een stevige maaltijdsalade: ze smaken op verschillende momenten en in verschillende bereidingen. Wat denk je bijvoorbeeld van een Mora & De Vegetarische Slager vegetarische kroket als loaded variant met groentetoppings en huisgemaakte saus? Of een vegetarische frikandel op Italiaanse wijze?

Waarom vegetarisch?

Er zijn dus redenen genoeg om vegetarische snacks ook op jouw kaart een hoofdrol te geven: het aanbod is groot, je kunt er oneindig mee combineren en experimenteren én het sluit aan bij de groeiende behoefte van je gasten. Steeds meer mensen gaan immers bewust minder vlees eten. Als ze in jouw zaak die keuze hebben, is hun keuze voor jouw zaak ook snel gemaakt …

 

Ontdek hier onze nieuwe vegetarische snacks!

Bekijk hier ons hele vegetarische assortiment!

Meer tips & tricks over vegetarische snacks